Bulgaristan'da peçe yasaklandı!

Bulgaristan'da yasağın getirilmesinde güney kentlerinden Pazarcık'ta küçük bir grup kadının peçe kullanması yatıyor.
Bulgaristan'da peçe yasaklandı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Bulgaristan Parlamentosu, ülkede kamuya açık alanlarda yüzün tamamını örten peçe takılmasını yasakladı.

Koalisyonun eş başkanı Krasimir Karakaçanov yasağın güvenlik nedenleriyle getirildiğini söyledi ve "Burka dini bir sembolden çok üniforma" dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri yasayı protesto ederek oylama öncesi genel kurulu terk etti. HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, “Bizim görevimiz topluma karşı sorumlu bir parti olmaktır. Radikal, yabancı düşmanı çevrelerin sunduğu bir yasanın oylamasına katılmayız, kimseye suç ortağı olmayız” dedi.

Bulgaristan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin Genel Başkanı Lütfi Mestan da, toplumsal sorunlar yaratabileceği gerekçesiyle yasal düzenlemeyi eleştirdi.

Bulgaristan'da müftülük, düzenlemenin anayasanın güvencesindeki dini özgürlükleri ihlal ettiğini savunuyor.

Düzenleme, peçe giyen kadınların 770 euroya kadar para cezasının yanı sıra sosyal haklarından da men edilebilmesini öngörüyor.

7.2 milyon nüfusu olan Bulgaristan'da Müslüman azınlığın oranı nüfusun yüzde 10'una denk geliyor.

Buna benzer yasaklar Fransa, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde de uygulanıyor.

Bulgaristan'da yasağın getirilmesinde güney kentlerinden Pazarcık'ta küçük bir grup kadının peçe kullanması yatıyor. Bulgaristan'da yaşayan Müslümanlar arasında yaygın olarak görülmeyen peçe, son bir kaç yılda Roman topluluğunda Selefi olanlar arasında giyilmeye başlanmıştı. Pazarcık Belediye Başkanı Rumen Kozuharov, "Bu yasağın arkasında Avrupa ülkelerindeki terör saldırıları ve son bir kaç yılda ülkeye giderek artan göçmen akını var" diyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü