ÇEKOOP: Atık ilaç çöp değildir!

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) atık ilaçları toplayıp imha ettiriyor.
ÇEKOOP: Atık ilaç çöp değildir!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-03-30 06:15:50    

Çöpe atılan ilaçlar doğaya zarar veriyor. ÇIHA'nın haberine göre, İzmir’in Buca ilçesindeki Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) üyesi Eczacı Hülya Çetişkol Topçu, hastaların ‘atık ilaçlar’ konusunda dikkatini çekmek amacıyla eczanesinin vitrinine büyük bir afiş astı.

Türkiye’de ilk defa başlattığı ‘Atık İlaç Hareketi’ ile atık ilaçların doğaya karışmasını önleyen Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) akıllı ilaç kullanımının yaygınlaşması için de çalışmalarına devam ediyor. Atık veya tarihi geçmiş ilaçları Buca Belediyesi ve EDAK Ecza Kooperatifi’nin desteğiyle toplayarak lisanslı testiste imha ettiren ÇEKOOP, son beş yılda Ege Bölgesi ve ülke genelinde 250 ton atık ilacı toplayıp imha ettirdi. hem çevreyi hem de insan sağlığını korudu.

Atık ilaç hareketini Buca’da yaşayan binlerce insana duyurmak isteyen Eczacı Hülya Çetişkol, eczanesinin vitrinine yapıştırmak içinde dev bir duyuru afişi hazırlattı. 'Atık İlaç Çöp Değildir. Atık İlaçlarınızı ve Kullanılmış İnsülin Uçlarınızı İmhaya Gönderilmek Üzere Topluyoruz' yazılı afişi eczanesinin vitrinine asan Çetişkol, daha fazla insanın dikkatini çekmek amacıyla böyle bir çalışma yaptığını söyledi. Afişi asar asmaz hastalardan ve çevresindeki insanlardan olumlu tepkiler aldığını anlatan Çetişkol, 'ÇEKOOP’un bize dağıttığı küçük afişler vardı. Ben insanların daha fazla dikkatini çekmek için daha büyük bir tanıtım afişi hazırladım. Çöpe atmayı düşündükleri her türlü ilacı eczanemize getirebilirler. Hastanın birkaç defa kullanıp, 'Faydasını görmedim' diyerek bıraktığı ilaçları atabiliyor. Akılcı İlaç kapsamında hastalarımızı bilinçlendirerek, ilaçlarını doğru ve yeterli dozda kullanmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Bu kapsamda kullanılmayan ilaçların çöpe atılarak doğaya karışmasını istemiyoruz. Aynı şekilde enjektörler ve insülin uçları da tıbbi atıktır. Onların da imha edilmesi gerekiyor. Hastalarımızın özellikle insülin uçlarını de eczanemize getirebilirler' diye konuştu.

Vehaber Menu