Çevre Bakanı: Tabiatı en çok AKP koruyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cerattepe'de ömrü tükenen ağaçların kesilmesi gerektiğini söyledi.
Çevre Bakanı: Tabiatı en çok AKP koruyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'na katıldı. Eroğlu, Artvin Cerattepe'ye ilişkin olarak yaptığı açıklamada, doğayı en çok koruyan hükümetin AKP olduğu iddiasında bulunarak şu ifadelere yer verdi:

''Ormancılık konusunda Birleşmiş Milletler'in ve OCED'nin takdirini kazanmış bir ülkeyiz. TBMM, maden ruhsatı verilen bir alanda orman kanunun 16. maddesine göre izin verilmesini emrediyor, bizde ne yapıyoruz, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsat verdiği zaman hemen ÇED süreci başlıyor. ÇED süreci bunun çevreye etkisi var mı telafi edilecek hususlar var mı bunları en detaylı bir şekilde inceliyoruz ve aşağı yukarı bütün kurumlardan olumlu görüş aldıktan sonra ÇED raporu veriliyor. Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığına izne geliyor, biz de orman tahribatı var mı yok mu buna bakıyoruz. Neticede tahribatı da asgari indirmek üzere bir çalışma yapıyoruz.

17 milyon tonluk bakır madeni var, önemli ülkemiz açısından, tenör de yüksek, yüzde 0,5 ile 5 arasında tenör var. Şimdi bu konu bize geldiği zaman ben de bir çevre mühendisiyim, ormanları korumakla mükellefim. Madde bir, dedik ki 'açık işletme olmaz orası hassas', Artvin'de benim en büyük yatırım yaptığım Artvin'i Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ili olarak bilir ve ne yatırım yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Bir açık işletme mümkün değil, ne yapacağız o zaman firma pahalı olmasına rağmen burada galeri işletme yani yeraltından tünel açarak sadece ağızdan izin vereceğiz. Tamamen yeraltından alacak. İkincisi, dedik ki 'burada bakırı zenginleştirmek için bir tesis kuramazsınız.' Üç, 'mevcut yol dışında hizmet veremeyiz, mevcut yol izni kullanacaksınız, iyileştireceksiniz hatta galeri ağzından bütün cevheri bir teleferik hattıyla taşıyacaksınız' dedik.