CEZAEVİNDEKİ 38 BİN KİŞİ SERBEST BIRAKILACAK!

Bekir Bozdağ: Yeni düzenlemeyle birlikte cezaevinden 38 bin kişi tahliye edilecek!
Cezaevindeki 38 bin kişi serbest bırakılacak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

TSK'daki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişiminin ardından Bakanlar Kurulu'nca 81 ilde ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasının dördüncü ve beşinci kanun hükmündeki kararnameleri (KHK) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 670 sayılı KHK kapsamında, 2010 yılındaki KPSS'yi 'hukuksuz' kazananların sınavının iptal edilmesi hükme bağlandı. 671 sayılı KHK ile ise, Genelkurmay Başkanını atama yetkisinin Cumhurbaşkanlığı'na verilmesi hüküm altına alındı. 671 sayılı KHK ile ayrıca, cezaevlerinde koşullu salıverilmede 1 yıllık süre 2 yıla çıkarıldı. Adalet Bakanı Bakanı Bekir Bozdağ, "Cezaevlerinden koşullu salıverilme süresi üçte ikiden yarı yarıya indirildi. Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir" dedi. 
Kararnamelerle birlikte Gülen cemaati ile bağlantılı olduğu ileri sürülen kamu personellerinin görevlerine son verildi. Emniyet'te çalışan 2 bin 360 kişi ve BTK'da çalışan 196 kişi ihraç edildi. TSK'dan ihraç edilen personel sayısı ise 136.

Darbe girişiminin ardından yapılan gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle TSK'da pilot açığı oluşmuştu. Yürürlüğe giren kararnamelerle birlikte 15 Temmuz öncesi TSK'dan ihraç edilen pilotlara orduya dönüş yolu açıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da katılımıyla Beştepe'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından OHAL kapsamında iki yeni kanun hükmünde kararnamenin yayınlanacağını açıklamıştı. 

Yürürlüğe giren yeni kararnamelerle birlikte TİB kapatıldı, yetkileri BTK'ya devredildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan iki yeni OHAL kararnamesinde yer alan değişikler şöyle:

- 2010 KPSS'yi hukuksuz kazananların sınavı iptal edilecek. 

- TSK'dan 136 subay, astsubay ve uzman çavuş ihraç edildi. Hava Kuvvetleri'nden 24, Deniz Kuvvetleri'nden 6 subay ihraç edildi. Sahil Güvenlik'ten 24 kişi ihraç edildi.

-TSK'dan atılan pilotlara orduya dönüş yolu açıldı.

- OHAL boyunca şüphelilerin ifadeleri alınabilecek.

Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkilerini çerçeveleyen hükümler de KHK'da yer aldı.

- Özel Harekat Polisliği için, KPSS aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları yeterli olacak. 

- 4 yıllık fakültelerden mezun olanlar muvazzaf (sözleşmeli) subay olabilecek

- Gülen cemaati ile bağlantılı olduğu ileri sürülen kamu personellerinin görevlerine son verildi. Emniyet'te çalışan 2360 kişi ve BTK'da çalışan 196 kişi ihraç edildi. 

- TİB kapatıldı. Telekominikasyon işlemleri ve dinlemeler BTK bünyesinde yürütülecek. Böylece, istihbarat dinlemelerini yeni merkezi BTK oldu.

- Görevden alınanlar ünvan ve meslek haklarını kullanamayacak. Emeklilik haklarından yararlanamayacak. 

- GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı.

- GATA'da öğrenciler, eğitimlerine Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde devam edecek.

- 15 Temmuz'da darbe girişimi sırasında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin SGK prim borçları siliniyor.

38 bin kişiye tahliye

- 1 Temmuz'dan önce işlenen suçlarda koşulu salıverme 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Koşullu salıverme şartlarında yapılan değişiklikle de, cezaevinde kalma süresi 3'te 2'den yarıya (1/2) düşürüldü. Kapsam dışı suçlar da; terör suçları, kasten adam öldürme ve cinsel saldırı suçları olarak sıralandı.

Bu iki önemli düzenlemenin sonuçlarıyla ilgili açıklama, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Denetimli serbestlikle yaklaşık 38 bin kişi tahliye edilecektir. Bu bir af değil düzenleme." ifadelerini kullandı. Bozdağ, " Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza,dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir. Ayrıca düzenleme, kapsamındaki 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları içermektedir.1 Temmuz 2016'dan sonraki suçlar da kapsam dışındadır" dedi.