CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Bu veriler MERNİS, İçişleri Bakanlığı, TÜİK, BDDK gibi, bir sürü yerde var zaten. Bu verilerin güvenliği konusunda tedbirler alındı mı deseniz, onlar alınmadı. Daha önceden de bunlar biliniyordu diyorum, bu veriler daha önce çalınmıştı, bunların satıldığı tespit edildi, böyle mailleri olan bir sürü avukat var, bugüne kadar bununla ilgili işlem yapmayan siyasi irade bence çok ciddi bir şekilde suçludur, sorumludur. Bundan kimse kaçamaz, bu siyasi parti meselesiyle de milleti aldatamazlar" diye konuştu.
Bilgisayar korsanlarınca internete yüklenen bir veritabanından, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin servis edildiği ortaya çıkmıştı. Bu kimlik bilgilerinin arasında TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres yer alıyor.
YENİ DÜZENLEME YOLDA
Sızıntının ortaya çıkmasının ardından hükümetten önce "Endişe edilecek bir durum yok, veriler eski" açıklaması gelse de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, YSK'nın siyasi partilerle paylaştığı seçmen verilerinde kısıtlamaya gidileceğini açıkladı. Adalet Bakanlığı'nın bu konuya ilişkin yapacağı düzenlemeyle söz konusu bilgilerin siyasi partilere verilmemesi ya da siyasi partilere sadece ad-soyad ve sandık bilgilerinin gönderilmesi seçenekleri üzerinde duruluyor.
2011'de Meclis'te kurulan Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu üyeliği de yapan CHP'li Aksünger, kişisel verilerin güvenliğini sağlayacak kanunların 10 yıldır Meclis'te adeta ‘süründürüldüğünü' ifade ederken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Paniklemeyin bunlar eski veri" açıklamasına da tepki göstererek "Eski veri diye bir şey olmaz, insanların verisi veridir. O verilerden sadece adres değişebilir, diğer verilerde bir değişim olmayacaktır" dedi.