Son Dakika Haberi - CHP'li Karabat: AKP 'kaynağı belirsiz para' ile ekonomiyi çevirdiğini sanıyor

Son Dakika Haberi - CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, "Üretim kabiliyeti zayıflamış bir sanayi varken, kimse yatırım yapmaz. AKP ise 'kaynağı belirsiz para' ile ekonomiyi çevirdiğini sanıyor. Faturası çok daha ağır olacak" ifadelerini kullandı.
CHP'li Karabat: AKP 'kaynağı belirsiz para' ile ekonomiyi çevirdiğini sanıyor
2022-11-02 20:31:01   Güncelleme: 2022-11-02 20:31:01    

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile ekonomideki gidişata yönelik, rakam vererek uyarılarda bulundu.

Ticari hayatın giderek zorlaştığına, borç batağının büyüdüğüne dikkati çeken Karabat, atılan yanlış adımların piyasadaki dengeleri alt üst ettiğini belirtti. Yurttaşların alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Karabay, sanayicinin de artık önünü göremediğini ifade etti.

"Sistem bozulmaya başladı"

"Aşağıda vereceğim rakamlar, ticari hayatın ne kadar riske girdiğini gösteriyor" diyen Karabat, Twitter hesabından şu verileri paylaştı:

"Bu yılın ilk 9 ayında bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan çeklerin sayısı azalmasına rağmen toplam tutarı yüzde 40 artarak 13.7 milyar TL oldu. Çekler, karşılıklı ticaret sürecinde oldukça önemlidir ve bu sistem bozulmaya başladı. Senet tarafında da benzer bir durum var. Protesto edilen senet sayısı yüzde 28 düşmesine rağmen, tutarı sadece yüzde 12 geriledi. Protesto sonrası tahsilat ise sadece yüzde 20 seviyesinde. Gerisi icra takibine düşüyor. Bu da ticari hayatın ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyor.

Kredi konusunda ise ayrı bir pencere açmamız gerekiyor. İşletmeler için krediye ulaşım ve kullanımı nefes alıp vermek gibidir. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 81 düzeyinde gerçekleşti. Tasfiye olunacak krediler 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla 203 milyar TL oldu. İktidar her ne kadar toplam krediler içinde tasfiye oranının düşük olduğunu iddia etse de, iş dünyası açısından işler daha da zorlaşıyor.

"TÜİK’in açıkladığının en az 2 katı enflasyon yaşanıyor"

Finansman sıkıntısının olumsuz bir yansıması PMI verilerinde görülüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) 46.4’e geriledi. Endeks üst üste sekizinci ay eşik değer 50’nin altında kaldı. Sanayi noktasında PMI verileri sektörün performansında sert yavaşlama olduğunu bize gösteriyor. Pandemiden bu yana en kötü performans. Hani rekabetçi kur ile ihracatta rekorlar kıracak, fabrikalarımız 24 saat çalışacaktı?

TÜİK’in açıkladığının en az 2 katı enflasyon yaşanıyor. Vatandaşın alım gücünün yerlerde olması nedeniyle iç piyasada da tüketim gerilemeye başladı. Sanayimiz bundan da olumsuz etkileniyor. Vatandaş da borcu borçla çeviriyor. Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 36,5 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 37 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

"Merkez Bankası faizleri düşürünce finansman maliyetleri azalacak, yatırımlar artacaktı"

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşmüş kişi sayısı yılın ilk 8 ayında 613 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde 748 bin oldu. Bu rakamlar 2021’de sırasıyla 310 bin ve 694 bindi.

Ağustos 2022 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 47 artış ile 32,6 milyar TL oldu. Görüyoruz ki hem sanayici hem de ücretli çalışanlar derin bir çıkmazın içinde."

CHP'li Karabat, sözlerinin sonunda da uyarıda bulunarak şunları kaydetti:

"Merkez Bankası faizleri düşürünce finansman maliyetleri azalacak, yatırımlar artacaktı. Hani, nerede? Üretim kabiliyeti zayıflamış bir sanayi varken, kimse yatırım yapmaz. AKP ise 'kaynağı belirsiz para' ile ekonomiyi çevirdiğini sanıyor. Faturası çok daha ağır olacak."