CHP'li Kasap: 200 milyon dolar SMA'lı çocukların hayatını kurtarabilir

Zolgensma isimli ilaç, 2019’da ABD’de FDA tarafından, Avrupa Birliği’nde ise Almanya genetik tedavisini onayladı. CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, ilaca ruhsat verilmesi için çağrı yaparak, 200 milyon doların çocukların hayatını kurtarabileceğini ifade etti.
CHP'li Kasap: 200 milyon dolar SMA'lı çocukların hayatını kurtarabilir
2021-01-05 16:58:13   Güncelleme: 2021-01-05 16:58:13    

Milli Piyango yılbaşı çekilişinde satılmayan ve Türkiye Varlık Fonu’na aktarılan üç biletin ikramiye tutarı olan 75 milyon TL’nin SMA hastası çocuklar için kullanılmasına ilişkin başlatılan kampanyaya Sağlık Bakanlığı tepki gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kampanyaya destek verenleri sahte kahraman ilan etti ve ilacın SGK tarafından karşılandığını söyledi.

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tepki gösterdi. İlaçlarla ilgili bilgi veren Kasap, 'Zolgensma adlı ilaç ile gen tedavisi uygulanıyor. Tek sefer uygulanan bu ilaç ile hastalarda iyi çalışmayan ya da bulunmayan SMN1 geni, çalışan bir versiyonuyla değiştiriliyor. Bu yılın başında ise Risdiplam adlı ilacı piyasaya sürdü. Risdiplam, SMA hastalığı için üretilen ilk ve tek ağızdan alınan ilaç olma özelliğini taşıyor. Hastaların bu ilacı şurup olarak her gün alması gerekecek. Bakanın yaptığı açıklamada, Risdiplam adlı ilacın Türkiye'ye gelebileceği ve SGK'nın geri ödeme kapsamına alabileceği yorumları yapılıyor' dedi.