Cihatçı: AKP’nin vereceği kararı bekliyoruz!

Ahmet El-Cedir: 'Türk askeri girerse biz de gireriz.'
Cihatçı: AKP’nin vereceği kararı bekliyoruz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Antep’in sınır ilçesi Karkamış’ta yaşayan cihatçı Ebul-Fırat Tugayı Komutanı Ahmet El-Cedir, BirGün’den Hüseyin Şimşek'e Karkamış’ta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çok insan öldürdüm
Suriye’de iç savaş başlar başlamaz Halep’e giderek cihatçı çetelerle tanıştığını söyleyen El-Cedir, ilk savaşını Esad’ın ordusuna karşı burada verdiğini söyledi. Daha sonra muhalif çetelerden silah ve mühimmat alarak Cerablus’a geri döndüğünü aktaran El-Cedir, komutanlığını yaptığı çetenin kuruluşunu anlattı:

“Tugayın çoğunluğu bizim Cedir aşiretinin üyesiydi. Biz, muhalifiz. Esad’ı istemiyoruz. 75 kişinin komutanıydım ben. Halep’te ve Cerablus’ta çatışmalara girdik. İlk olarak Esad’ın askerleriyle savaştık sonra IŞİD geldi. Bizim asıl düşmanımız ne olursa olsun Esad’dır. Onlardan da IŞİD’den de çok adam öldürdüm.”

Kobane’ye sığınmışlar
IŞİD’in Cerablus’a yoğun saldırılarda bulunduğu dönemde AKP yönetimindeki Türkiye’nin Karkamış sınır kapısını açtığını söyleyen El-Cedir, bu yüzden tugayındaki 75 çeteciden başka kimsenin IŞİD’e karşı savaşmadığını belirtti. Komutanlık ettiği çetecinin bir kısmının IŞİD’liler tarafından öldürüldüğünü, aralarında ağabeyi Abdulsetter Cedir’in de bulunduğunu, bir kısmın da Kobane’de bir köye sığındığını söyleyen El-Cedir, kendisinin de iki çocuğunu ve karısını alarak Karkamış’a geldiğini anlattı.

Silahlardan haber yok
Halep’ten aldıkları silahları Cerablus’ta IŞİD’e bırakarak kaçtıklarını dile getiren El-Cedir, bazı çetecilerin de silahlarını sınıra geldiklerinde kapıda bulunan görevlilere teslim ettiğini belirtti. El-Cedir, sınır görevlilerine bırakılan silahlardan bir daha haber alamadıklarını iddia etti.

‘Güvenimiz tam’
Türkiye’de hükümete olan güvenlerinin tam olduğunu, AKP’nin seçimi kazandığı için çok mutlu olduğunu söyleyen El-Cedir, Cerablus’a bir kilometre uzaklıktaki Zor Mağara kasabasını elinde bulunduran YPG'nin Cerablus’a girip halkı geri çağırması durumunda geri dönmeyeceğini, YPG’yi Türkiye hükümetinin sevmediği için kendisinin de sevmediğini vurgu yaptı.

‘Tugayım savaşa hazır’
Cerablus’a Türkiye’nin ve Amerika’nın havadan, muhalif çetelerin de karadan girerek savaşacağına yönelik duyumlar aldığını söyleyen El-Cedir, Türkiye’nin karadan Cerablus’a girmemesi durumunda asla savaşa girmeyeceklerini söyledi. Şu an 50 çeteci ile savaşmaya hazır olduklarını ifade eden El-Cedir, savaşa girme şartlarını şu şekilde anlattı:
“Türk askeri girmezse Cerablus’a asla girmem. Canıma mı susadım ki öyle kendi başıma gireyim? Ne zaman ki Türk askeri sınırı geçip IŞİD ile savaşır, ben de o zaman alırım tugayımı girerim. Zaten burada 50 askerim var benim. Hepsi savaşa hazır. Ayrıca duyuyoruz ki Amerika bazı muhalif tugaylara silah yardımında bulunmuş. Bize daha bir şey verilmedi ama onlar da bu işe dahil olduysa yakında bizi de silahlandırırlar.”

***

“IŞİD’lilerin yarısı Türk”

Cerablus’tan kaçanlar kadar kaçmayanların da olduğunu anlatan El-Cedir, kapı komşularının da IŞİD’e biat ettiğini ve onlardan aldığı bilgiye göre Cerablus’taki IŞİD militanlarının yarısının Türk olduğunu anlattı. El-Cedir, “Komşularımızdan ara sıra haber alıyoruz. IŞİD’e biat etmişler. Onların söylediğine göre IŞİD’lilerin yarısı Türk. Pazara alışverişe çıktıklarında hep Türkçe konuşuyorlarmış. Çok kalabalık olmuşlar orada. Bizim tarlalarımızda
Cerablus’ta kalanları karın tokluğuna çalıştırıyorlarmış” diye anlattı.

***

‘AKP yardımda bulunuyor’

Cedir aşiretinin bin kişiden oluştuğunu ve Cerablus’un en kalabalık aşireti olduğunu söyleyen cihatçı çete komutanı El-Cedir, aşiret üyelerinin bir kısmının IŞİD tarafından başının kesildiğini, bazılarının da yurtdışına kaçtığını söyledi. Türkiye’de AKP hükümetinin cihatçı çetelere yardımda bulunduğunu söyleyen El-Cedir, yurtdışına neden gitmediğine yönelik ise, “Ben deli miyim yurtdışına gideyim? Türkiye’de rahatım. Avrupa devletleri hep yalancılar. Türkiye’de hükümet bize iş verdi, yemek verdi, savaşta yaralananları tedavi etti. Benim halim keyfim burada çok rahat. Avrupa ülkeleri muhalif olanlara Türkiye gibi yardım etmez” diye konuştu.

Cerablus’ta tarlasını, evini ve arabasını bıraktığını öne süren El-Cedir, Karkamış’ta geçimini fıstık ve zeytin tarlalarında çalışarak sağladığını belirtti. Geride bıraktığı evinin IŞİD’liler tarafından karargah olarak kullanıldığını anlatan El-Cedir, Karkamış’tan baktığında evinin üzerinde IŞİD bayrağını gördüğünü kaydetti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü