HAYVAN - Çin'de 'hayatı koruma parkı'ndan kaçan 15 fil kurtuldu, 1'i hapsedildi

HAYVAN - Çin'de nisan ayında doğal hayatı koruma parkından kaçan 15 filin ilerleyişi sürüyor. Sürüden ayrılan ve tek başına 190 kilometreden fazla yol giden fil ise demir yollarına yaklaşmasının ardından koruma parkına geri gönderildi.
Çin'de 'hayatı koruma parkı'ndan kaçan 15 fil kurtuldu, 1'i hapsedildi
2021-07-08 14:56:26   Güncelleme: 2021-07-08 14:56:26    

Ülkenin güney batısındaki Yunnan eyaletinde bulunan bir doğal hayatı koruma parkından kaçan Asya filleri yollarına devam ediyor. 

6 Haziran'da sürüden ayrılıp kendi yoluna gitmeyi seçen 10 yaşındaki erkek fil ise firar ettiği koruma parkına geri gönderildi. Yetkililer, filin tek başına 190 kilometreden fazla yol aldığını ve Yuxi şehrindeki otoyol ve tren yollarına çok fazla yaklaştığı için vatandaşların güvenliğini tehlikeye attığını açıkladı. 

1.8 tonluk fil, yetkililer tarafından 280 kilometre uzaklıkta bulunan ve nisan ayında firar ettikleri Xishuangbanna Ulusal Doğa Koruma Alanı'na getirildi. 

Başını alıp giden fille ilgili yapılan açıklamada, hayvanın yakalanmadan önce yerel yönetimler ve köylüler tarafından verilen yiyeceklerle beslendiği belirtildi.

Geride kalan 14 fil ise kuzeye doğru ilerlemekten vazgeçip rotalarını güneye çevirdi. 500 kilometreden fazla yol kat eden kafile şu anda Yuxi şehri yakınlarındaki bir ormanda. Fillerin yaşadıkları parktan neden kaçtıkları henüz bilinmiyor.

Sürü, 200 kişiden oluşan görevli tarafından dronelarla izleniyor ve yerleşim merkezlerinden uzaklaştırılıyor. 

​Çin devlet televizyonu CCTV, rotaları üzerindeki mısır tarlalarındaki ekinlerin tamamını yiyen, bir su tankındaki bütün suyu içen ve 56 hektarlık tarım alanına zarar veren fillerin çiftçilere yaklaşık 1.1 milyon dolarlık zarar verdiğini açıklamıştı.  

Filler yolculukları boyunca gölge alanlarda dinlenirken ve çamur banyosu yaparken görüntülenmişti.

1980'lerde 193 olan Yunnan'daki fil sayısının günümüzde 300'lere çıktığı ve artmaya devam ettiği biliniyor. Ancak, ormanların tarlalara dönüşmesi nedeniyle hayvanların vahşi doğada rahatça yaşayabileceği alanlar yaklaşık üçte iki oranında azaldı.