Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, mülteciler ile ilgili açıklama yaptı. Sputnik'in haberine göre, Çipras, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda, 2.5 milyonun üzerinde sığınmacının bulunduğu Türkiye'nin büyük bir yük taşıdığını söyledi.
"Türkiye ile birlikte çalışırsak bu sorunu kontrol altına alırız" diyen Çipras, sığınmacıların yüzerek değil, Türkiye'de üretilen can yelekleri ve botlarla Yunanistan'a geldiğini iddia etti.
Çipras, bu konuda insan kaçakçılarıyla ve böylelikle sorunun köküyle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
'BORÇ KRİZİ İLE İLGİLİ MÜZAKERELERİN SIĞINMACILARLA BİR İLGİSİ YOK'
Çipras, sığınmacı krizinde işbirliği karşılığında Yunanistan'ın borçlarının silinmesini talep edip etmedikleri sorusuna "Borç krizi ile ilgili müzakerelerin sığınmacılarla bir ilgisi yok. Ancak borç kriziyle ilgili şunu söylemek istiyorum: Biz temmuz ayında bir programa imza attık ve buna uyuyoruz. Burada sorun IMF. Oradan, esas anlaşmayla ilgisi olmayan tekrar tekrar yeni talepler geliyor. AB'nin, IMF'yi anlaşmaya uymaya davet etmesi lazım" cevabını verdi.
'BU ÜLKELER AVRUPA'YI PARÇALIYOR'
Çipras, bazı Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmasına ilişkin bir soru üzerine, "Orada bazı ülkelerin anlaşarak karar vermesi tüm kurallara aykırı, Avrupa'ya karşı bir eylem ve hoş değil. AB zirvesinde bir şey karara bağlandıktan sonra birkaçının oturup sınırların kapatılmasına karar vermeleri olacak şey değil. Bu ülkeler Avrupa'yı parçalıyor" ifadesini kullandı.
Sığınmacılarla ilgili durumun zor olduğunu, ancak kontrolden çıkmadığını belirten Çipras, "Ancak sığınmacılar Türkiye'den gelmeye devam eder ve Balkanlardaki sınırlar hemen hemen kapalı kalırsa, bu bizim için kritik olur" şeklinde konuştu.
'ENDİŞEM YOK'
Yunanistan'ın Schengen'den çıkartılması endişesi taşıyıp taşımadığına ilişkin de Çipras, Avrupa'nın temel değerlerini korudukları için bu konuda endişe duymadığını kaydetti.
'BAŞTA TÜRKİYE OLMAK ÜZERE BALKAN VE AB ÜLKELERİNİ KAPSAYAN ORTAK ÇÖZÜM TEMENNİ EDİYORUM'
Bu arada ülkesinin Yunanistan sınırında bulunan Gevgeli kasabasındaki sığınmacı geçiş noktalarını ziyaret eden Makedonya Savunma Bakanı Zoran Jolevski, 7 Mart'ta düzenlenecek AB-Türkiye Zirvesi'nde, krizden etkilenen tüm ülkeleri kapsayan ortak bir çözümün bulunması temennisinde bulundu.
Jolevski, yaptığı açıklamada, hiçbir ülkenin sığınmacı kriziyle tek başına mücadele edemeyeceğini belirterek, Yunanistan sınırındaki sığınmacı sayısının artmasıyla birlikte Gevgeli'deki güvenlik önlemlerinin eş zamanlı olarak arttırıldığını kaydetti.
Makedonya'ya girişine izin verilen sığınmacı sayısının Balkan rotası üzerinde bulunan diğer ülkelerin kararına bağlı olduğunu anımsatan Jolevski, "7 Mart'ta düzenlenecek AB-Türkiye Zirvesi'nde, krizden etkilenen başta Türkiye olmak üzere Balkan ve AB ülkelerini kapsayan ortak bir çözümün bulunmasını temenni ediyorum" dedi.
'BÜYÜK BİR İNSANLIK KRİZİ'
Bu arada Yunanistan'ın Merkez Makedonya Valisi Apostolos Tzitzikostas, ülkenin, Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında sığınmacı sayısının artması sebebiyle, hükümete olağanüstü hal ilan edilmesine yönelik talepte bulunduklarını aktardı.
Tzitzikostas, yaptığı açıklamada, İdomeni'de bulunan kamplarda 13 ila 14 bin sığınmacının "mahsur kaldığını" belirterek durumu "büyük bir insanlık krizi" olarak nitelendirdi.
Makedonya'nın az sayıda sığınmacı kabul ettiğini ifade eden Tzitzikostas, AB'ye, sınırlarını kapatan ülkelere sert önlemler alınmasına yönelik çağrıda bulundu.