Çipras: Türkler bizi anladı!

Çipras’a göre Türkler, yaşadıkları ekonomik kriz hâlâ hafızalarında olduğundan komşunun halinden daha iyi anladı.
Çipras: Türkler bizi anladı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki, Alexis Çipras'la görüştü. İşte o röportaj;

Kıbrıs’ta iyi şeyler oluyor. Gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

(KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa) Akıncı’nın seçilmesi iyimser bir gelişme. Kıbrıs’ta 2 halkı birleştirmemiz amacıyla samimi bir gayretin ilerlemesi için bir fırsat var. Geçmişi geride bırakıp, gelecek ile ilgilenmek amacıyla bir çerçeve oluşturulması için bir fırsat var. Akıncı “Kıbrıslılık” için konuşuyor. (Güney Kıbrıs Rum lideri Nikos) Anastasiadis de aynı istimakette. Tüm bunlar için önemli bir şart da var. O da Türkiye ve Yunanistan, müzakerelerde ilerlemeleri için Akıncı ve Anastasiadis’e güvenmeleri. 

Kıbrıs çözülürse Türk-Yunan ilişkileri nasıl olur?

Çok farklı bir döneme gireriz. Türkiye ile Yunanistan’ın soğuk savaş gerginliği ortamı içinde olmalarına hiçbir neden yok. Anlaşmazlıklar var. Bunları uluslararası hukuk çözer. İyi niyet varsa ve çıkarımızın işbirliği ve birlikte kalkınmak olduğunu idrak edersek, bölgede pekçok şey değişir.  

7 aylık başbakanlık döneminizde, Avrupa medyasının önemli bir bölümünün aşağılayıcı ve hakaret içerikli yayınlarına karşın, Türk medyasının çok daha objektif yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’nin, Türk halkının hafızasında, dünyadaki para impatorluğunun kabul edilmez tavrı hâlâ taze. Bunun ötesinde komşuya haksızlık edilmesinin yarattığı duygu da var. Bu da sanırım önemli bir şey.

Vehaber Menu