CİZRELİLER: HÜKÜMETTEN YARDIM GÖRMEDİK!

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde yaşayan yurttaşlar, sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından hükümet yetkililerinden 'Bölge halkını mağdur etmeyeceğiz' şeklinde yapılan açıklamaları yalanladı.
Cizreliler: Hükümetten yardım görmedik!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Silopi'de yaşayan bir yurttaş hiç yardım almadığını belirtti. Aydınlık'tan Irmak Mete'nin haberine göre, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından hükümet yetkililerinden “Bölge halkını mağdur etmeyeceğiz” şeklinde açıklamalar yapılıyor. Ancak hem evlerini terk edenler hem mahallelerinde kalanyurttaşlar büyük sıkıntı içinde. Güvenlik sorunu bir yana, özellikle Cizreliler, temel insani ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor.

Sokağa çıkma yasağı olan ancak çatışma yaşanmayan Cizre’nin Dağkapı Mahallesi’nden bir yurttaş durumlarını Aydınlık’a anlattı. Mahallesinin sakin olduğunu, buna rağmen yardım alamadıklarını ifade eden yurttaş şöyle konuştu:

“Çatışma olan mahallelerde arkadaşlarım var. Her gün arıyorum onları. Onlara da bir şey ulaşmamış. Keşke öyle bir yardım görebilseydik. O bölgedelerde sadece fırınlar açık. Ama fırına giderken yolda vurulma korkusu yaşıyorlar. Arkadaşımın su deposuna kurşun isabet etmiş. Bahçelerine bomba parçası düşmüş. Bir başka arkadaşım, duvardan delik açıp yan komşuya geçmiş ailesiyle. Bizde en çekirdek aile 5-6 kişilik. 2-3 aile bir araya geliyor. Karınlarını nasıl doyuracaklar?” Dağkapılı yurttaşı aradığımızda 10 gündür suları kesikti, şu olayı anlattı: “Suyumuzu açmak için Kaymakamlık’tan izinli bir belediye görevlisi geldi. Suyu açmaya çalışırken elinden vuruldu. Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kolu kesildi.”

YARDIM ALMADIM ALANI DA DUYMADIM

İlk yasakta 9 gün Cizre’de bulunan ve şu anda il dışında olan bir başka yurttaş, ilk günden beri hiçbir yardım alamadıklarını anlattı: “Silopi ve Cizre’nin mahallelerinde akrabalarım var. Yasak ilan edilen mahallelerde arkadaşlarım var. Onlarla telefonda görüşüyorum. Aynı durumdalar. Keşke bu operasyonlar başlamadan önce ilçeyi boşaltsalardı. Özellikle çocuklar çok etkileniyor. Çocuk annesi dışarıda ekmek yapacak diye; ‘Anne ekmek pişirme bugün. Sana bir şey olmasın’ diyor.”

Silopi’de yaşayan bir yurttaş da bu bilgiyi pekiştirdi: “Ben hiç yardım almadım. Çevremde alan olduğunu da duymadım.”