Cumartesi Anneleri, 5 yıl sonra ilk kez sorun yaşamadı! Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu'nun aldığı yasak kararını kaldırdı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, eski Bakan Süleyman Soylu döneminde alınan ve 2018'den beri uygulanan Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı'na çıkma yasağını kaldırdı. Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri'ne 5 yılın ardından ilk kez polis müdahalesi yapılmadı.
Cumartesi Anneleri, 5 yıl sonra ilk kez sorun yaşamadı! Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu'nun aldığı yasak kararını kaldırdı
2023-11-11 17:48:32   Güncelleme: 2023-11-11 17:48:32    

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği hak ihlali kararı Beyoğlu Kaymakamlığı'na tebliğ edilmesine rağmen aylardır her hafta gözaltına alınan ve eylemlerine izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, 972. haftalarında, 5 yıl sonra ilk kez Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı ve açıklama yaptı. Cumartesi Anneleri, 8 Nisan'dan beri de ilk kez gözaltına alınmadı.

İnsan Hakları Derneği'nin sosyal medya hesabındadn yapılan açıklamada, 'Cumartesi Anneleri eylemi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu hak ihlali kararının uygulanması yönündeki ısrarlı çabalarımız sonuç verdi. Yeniden Galatasaray Meydanındayız' denildi.

T24'e bilgi veren İHD, polisin, kendilerine, 'bu hafta yazı gelmediğini ve küçük bir gurubun çiçek bırakıp açıklama yapabileceğini söylediğini' aktardı. 

Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da, '700. haftadan bu yana ilk kez Galatasaray’da açıklamamızı yaptık, karanfillerimizi bıraktık. Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken, Münür Sarıtaş ve tüm kayıplarımızı aramaktan, faillerin yargılanarak cezalandırılmasını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz' ifadesini kullandı. 

Ali Yerlikaya, 'yaşadıkları mağduriyet' demişti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçen günlerde 'Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz. Bu hafta gördünüz, gözaltı yapmadık' demişti.