Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın 'AYM kararları 153'ncü maddeye göre kesin olup gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Kararların uygulanması her şeyden evvel Anayasa'nın hepimizi bağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının zorunlu bir sonucudur' sözlerine yanıt verdi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt
2024-02-08 14:28:55   Güncelleme: 2024-02-08 14:28:55    

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil için Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda yemin töreni düzenlendi. Hakkında hak ihlali kararı verdikleri Can Atalay'la ilgili yargıda yaşanan krizden sonra ilk kez Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yan yana gelen Arslan'ın sözleri dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Zühtü Arslan'ın konuşmasına resmi sosyal medya hesabından yanıt verip daha önceki AYM ile ilgili görüşlerini alıntılayarak şu ifadeleri kullandı. 

'Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda 'yeniden yargılama' bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir.'

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay kararına yine uymadı, vekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye yeniden yazı gönderdi

Yerel mahkemenin dosyayı gönderdiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM)  Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını görüştü. Daire 3 Ocak'ta açıkladığı kararda, 'AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok' diyerek, karara uyulmamasını kararlaştırıldı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirtti, AYM'nin kararının 'jüristokratik' bir davranış olduğunu savundu.

aym