Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan medya kuruluşlarına 'dezenformasyon' uyarısı: Sorumlu davranmaya davet ediyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, savaşların, çatışmaların ilk kurbanlarından birinin her zaman hakikat olduğunu belirterek, 'Tüm dünyadaki devlet kurumlarını, kamu yayıncılarını ve bütün özel medya kuruluşlarını bu süreçte sorumlu davranmaya ve mevcut durumu daha da kötüleştirecek ve krizi derinleştirecek yayınlardan uzak durmaya davet ediyoruz' dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan medya kuruluşlarına
2023-10-12 19:53:15   Güncelleme: 2023-10-12 19:53:15     ©DHA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Savaşların ve çatışmaların ilk kurbanlarından birinin her zaman hakikat olduğunu kaydeden Altun, 'Türkiye olarak hakikatin, bölgemizdeki son gelişmeler nedeniyle bir kez daha kurban olmasını engellemek için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz. Tüm dünyadaki devlet kurumlarını, kamu yayıncılarını ve bütün özel medya kuruluşlarını bu süreçte sorumlu davranmaya ve mevcut durumu daha da kötüleştirecek ve krizi derinleştirecek yayınlardan uzak durmaya davet ediyoruz. Bölgesel tansiyonun ve silahlı çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde kamuoyunun doğru ve hızlı bir şekilde bilgilendirilmesi her haber mecrasının en önemli görevidir' ifadelerini kullandı.

Dezenformasyonla mücadele

Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak bu mecralarda dezenformasyonla mücadeleyi temel görevleri olarak gördüklerini belirterek, şöyle dedi:

'Patlak verdiği ilk günden bu yana İsrail-Gazze krizi konusunda bazı organize grupların girişmiş olduğu dezenformasyon kampanyalarını görüyoruz. Bu süreçte bazı aktörler siyasi çıkarları ve ideolojik emelleri doğrultusunda haberleri ve gerçekleri manipüle etmek suretiyle kamuoyunu yanlış ve yanlı bir şekilde yönlendirmeye çalışıyor. Başkanlığımız bünyesindeki dezenformasyonla mücadele ve haber analiz birimlerimiz bu konularda son derece dikkatli ve titiz bir şekilde çalışmaktadır.

Son birkaç gündür şahit olduğumuz gibi gerçek dışı iddialar ve yalan haber, kamuoyunda yaşananlarla ilgili yoğun bir kafa karışıklığı ve kaosu beraberinde getirmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi temel önceliğimiz, bu çatışmalarda sivil halkın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Bununla birlikte kamuoyunun sivil halka yönelik şiddet ve Gazze'deki insani durumla ilgili doğru ve hızlı haber alabilmesi, oldukça önemlidir. Tüm haber kanalı, ajans ve kaynaklarının bu kriz sırasında sorumlu bir yayıncılık politikası takip etmesi ve en üst düzeyde gazetecilik standardı sergilemesi önemlidir.

Her zaman dikkat edilmesi gereken bu basın yayın ilke ve kriterleri, özellikle sıcak çatışmalarda ve insan hayatının söz konusu olduğu durumlarda daha da önem kazanmaktadır. İletişim Başkanlığımız bu süreç boyunca dezenformasyon ve mezenformasyonun yol açacağı muhtemel felaketleri engellemek için dur durak bilmeden çalışmaya devam edecektir. Hakikatin zümre çıkarlarına ve ideolojik saplantılara kurban edilmesini önlemek, kurumumuzun en önemli sorumluluklarından biridir. Mezenformasyon ve dezenformasyon, uluslararası çatışma ve krizlerde sorunları daha da içinden çıkılmaz bir duruma sokabilmektedir. Devletimiz krizin çözümü ve insani dramın engellenmesi için çalışırken, kurumumuz da hakikatin kazanması için mücadelesini sürdürecektir.'