Cüneyt Özdemir: Süleyman Soylu’nun telefonundaki uygulamayı bilmem ama araba sürerken telefon kullanması suç

Gazeteci Cüneyt Özdemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun teknoloji Influencerı Hakkı Alkan'a 'KİM' uygulamasını anlattığı video hakkında 'Soylu’nun telefonundaki uygulama suç mu bilmiyorum ama araba sürerken telefon kullanması suç!' yorumunu yaptı.
Cüneyt Özdemir: Süleyman Soylu’nun telefonundaki uygulamayı bilmem ama araba sürerken telefon kullanması suç
2023-05-10 15:57:10   Güncelleme: 2023-05-10 15:57:10    

Cüneyt Özdemir, YouTube kanalındaki canlı yayına teknoloji Influencerı Hakkı Alkan'ı konuk etti.

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, teknoloji blogu Shiftdelete.net'in YouTube kanalında Pazar günü yayımlanan bir videosunda akıllı telefonunda yüklü bir uygulamayı tanıttı. Soylu, 'KİM' diye adlandırılan uygulama üzerinden akıllı telefonunda fotoğrafını çektiği kişinin 2 saniye gibi kısa bir sürede kimliğini tespit edebildiğini söylediği bir tanıtım yaptı. 

'Oradaki fotoğraflar benim diplomama, ehliyetime ait'

Tepki çeken videoyla ilgili Hakkı Alkan, Cüneyt Özdemir'e açıklamalarda bulundu:

'Öncesinde ne konuştuk onu anlatayım; Ben diyorum ki yönettiğiniz önemli kurumlar var. Bunların arasında Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet, Özel Harekat, Nüfus Müdürlüğü, Göç İdaresi var. Burada hangi teknolojileri kullandınız, bakanlığınız döneminde hangi ilerlemeleri kaydettiniz? diye sordum. Sonra 'Çok özel uygulamalarımız var. Mesela bir tanesini göstereyim size' dedi. 'Türkiye'de yerli olarak geliştirilmiş bir uygulama' dedi. Bu uygulamayı orada denedik. Oradaki fotoğraflar benim diplomama, ehliyetime ait fotoğraflar. Bir tanesi var büyük ihtimalle ortaokul diploması olması lazım.'

'Sosyal medyadaki tartışmalara bakıyorum; bana yüklenenler var' diyen Hakkı Alkan orada aslında yayıncı olduğunu belirtti.  

Cüneyt Özdemir 'Seninle ne alakası var. Sonuçta bakanın telefonunda bir uygulama var. Fotoğrafını çektiğin insanın bir kaç saniye içinde bilgeleri çıkıyor' diyerek araya girdi.

'Bu kadar abartılacak bir durum değil'

Alkan, 'Cüneyt Bey bu, bu kadar abartılacak bir durum değil. Niye böyle olduğunu söyleyeyim size...' yanıtını verdi.

'Şu an konuşulan şu Hakkı; Soylu insanları fişlemiş mi ya da devlet insanları fişliyor mu? diye bir tartışma var sosyal medyada' diyen Cüneyt Özdemir'e Alkan şöyle yanıt verdi:

'Diyelim ki siz otomobil kullanıyorsunuz, otomobilinizle işte emniyetten kişiler durdurdu, 'Ehliyetinizi alabilir miyiz?' dediler. TC Kimlik Numaranızı giriyor mobil bir cihaza, bakıyor aranman yok, arabanın bağlanacak bir borcu yok, icralık değilsiniz. 'Tamam devam edin' diyor. Bu uygulamada ondan farklı bir şey değil. '

'Cep telefonunu açıyor, araba sürerken kullanıyor'

'Uygulamayı konuşuyorsunuz da İçişleri Bakanı trafikte neden telefon kullanıyor' diye soruyorlar. İngiltere'de olsa soru önergesi verilir. Bir defa Ankara Emniyet Müdürü'nün İçişleri Bakanı'na bir ceza yazması lazım şu an. Cep telefonunu açıyor, araba sürerken kullanıyor. Araba durmuş değil, kenara çekmiş değil. Süleyman Beye kızacaksak buradan da bir şey yapabiliriz. Ne kadar acaba bunun cezası?' diyen Özdemir, Soylu'nun trafikte cep telefonu kullanarak suç işlediğine dikkat çekti. 

'951 lira trafikte telefon kullanmanın cezası' diye yanıt veren Alkan, 'Öndeki araç bizim aracımız, güvenli bir sürüş olduğu için biz bu uygulamayı yaptık' dedi.

Özdemir de 'Vallahi hiç öyle bir şey olmaz Hakkı, kesinlikle orada bakan bey suç işliyor. Uygulamayı bilemem ama burada yüzde yüz emin olduğum bir şey var Bakan Bey suç işliyor burada.' dedi.

Alkan'da 'Önde de bizi çeken arkadaşlar vardı, belki ona güvenerek yapmış olabilir ama tabi yapmasak daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Doğru diyorsunuz Cüneyt Bey' ifadelerini kullandı.