Danimarka kaşer ve helal kesimi hayvan refahı için yasakladı!

Bir zürafanın halkın önünde öldürülüp aslanlara yedirilmesinden sonra çıkarılan yeni kanuna Yahudi liderler tarafından 'Yahudi karşıtlığı' suçlaması yapıldı.
Danimarka kaşer ve helal kesimi hayvan refahı için yasakladı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Çeviri: Gözde Y. Öztürk/ Vehaber

Danimarka hükümeti, hayvan refahı eylemcilerinin yıllardır verdiği mücadele sayesinde hayvanların helal ve kaşer (Yahudi inançlarına uygun hazırlanan yiyecek) üretimi için dini açıdan uygun kesilmesini yasaklayan bir tasarı sundu. Yasa değişimi, Yahudi liderler tarafından "Yahudi karşıtlığı" olarak ve Danish Halal tarafından "açıkça dini özgürlüğe karışma" olarak nitelendirildi.

Avrupa yönetmelikleri hayvanların yemek için öldürülmeden önce bayıltılmasını gerektiriyor ama dinsel nedenlere dayanarak bazı istisnalara izin verebiliyor. Yahudi inancına göre kaşer olarak veya İslam inancına göre helal olarak nitelendirilmiş et için hayvanların öldürülürken bilinçleri açık olmak zorunda.

Danimarka kanalı TV2'ye çıkan Tarım ve gıda bakanı Dan Jørgensen "Hayvan hakları dinden önce gelir." diyerek yine de hükümetin bu istisnayı ortadan kaldırmasını savundu.
İsrail'in dini servisler başkan yardımcıı Rabbi Eli Ben Dahan değişiklikle ilgili Jewish Daily Forward'a: "Avrupa'nın Yahudi karşıtlığı Avrupa çapında gerçek rengini belli etti ve hatta hükümet kurumlarında yoğunlaşıyor" dedi.

Bir hayvan hakkı savunucusu ''Hayvan refahı kabul edilemez, öldürmenin iyisi yoktur. Acısız, bilinçdışı cinayet hayvan hakkı değildir. Hayvanların insanlar gibi sömürülmeden yaşamaya hakkı var.'' yorumunda bulundu.