DEM Sözcüsü Doğan'dan AKP Sözcüsü Çelik'e yanıt: İl seçim kurulunun takdiriyle değil, iktidarınızın marifetiyle oldu

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın kazanmasına rağmen Van Büyükşehir Belediyesi'nde mazbatanın AKP adayına verilmesiyle ilgili 'hukuki bir konudur' açıklaması yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik'e, 'İl seçim kurulunun takdiriyle değil, iktidarınızın marifetiyle olan bir konu' yanıtı verdi.
DEM Sözcüsü Doğan'dan AKP Sözcüsü Çelik'e yanıt: İl seçim kurulunun takdiriyle değil, iktidarınızın marifetiyle oldu
2024-04-02 21:26:05   Güncelleme: 2024-04-02 21:26:05    


AKP iktidarı Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkını yargı yoluyla elinden aldı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Zeydan'a mazbata verilmemesine dair, 'Bu konu il seçim kurulunun takdirinde olan bir konu. Memnu haklarının iadesinde şartların yerine gelmemesi hakkında bir konu. Hukuki bir konudur' açıklaması yaptı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan ise sosyal medya hesabından Çelik'e yanıt vererek, 'Bu konu iddia ettiğiniz gibi, il seçim kurulunun takdiriyle değil, iktidarınızın marifetiyle olan bir konu. Bizzat Adalet Bakanlığı aracılığıyla Van halkının iradesine karşı kumpas kurularak, siyasi bir darbe yapılıyor. Bu hukuksuzluğa, hak gaspına biat etmeyeceğiz, mücadele tarihimiz bunun göstergesi' yanıtı verdi.

Çelik'in açıklaması

Partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik,  DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın kazanmasına rağmen Van Büyükşehir Belediyesi'nde mazbatanın AKP adayına verilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Bu konu, il seçim Kurulu'nun takdirinde olan bir konu. Memnu hakların iadesi konusunda il seçim kurulu böyle bir karar almış. Bu, siyasi alanın, hükümetin müdahale edeceği abir alan değil. Konu hukuki bir konu. İtiraz edeceklerse, yapacakları itiraz mekanizmaları bellidir. Hukuken haklılarsa, zaten sonuç onların arzu ettiği gibi olacaktır. Ama hukuken haklı değillerse de buna da herkesin saygı göstermesi gerekir. Demokratik olarak tepki göstermek herkesin hakkıdır ama bunu şiddete dönüştürmenin, polise saldırmanın gerekçesi haline getirmenin gereği yoktur' demişti.