Demirtaş: Bir Kürdistan gerçeği olacak!

DTK olağanüstü kongresi düzenlendi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, 'Genelkurmay başkanını Cizre’ye yollayacağına reisini de alıp sen gitsene. Sen yüzde 49.5 oy almadın mı?' diye seslendi.
Demirtaş: Bir Kürdistan gerçeği olacak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Diyarbakır’da olağanüstü toplanan Demokratik Toplum Kongresi genel kurulunda konuşan Demirtaş şu ifadelere yer verdi;

“Bazıları zannediyor ki Ankara’da müzakereye açık bir hükümet var, birileri de hendek kazmış barikat kurmuş. Yok böyle bir şey. Ankara masayı devirip, masanın yerine tank koyduğu için direniyor insanlar. Özerklik eşittir hendek ve barikat değildir, onurlu yaşama hakkıdır. Birisi bunu konuşturmuyorsa bile, o barikatlar çok değil. Denilebilir ki bedeli çok ağır olacak. Ne yapalım? Bedeli çok ağır olacak diye onurumuzu mu yitirelim? Diktatörlük mü, öz yönetim mi? Baskıcı erkek egemen sistem mi, insan onuruna layık bir sistem mi? Biz kararımızı verdik.

Haberdar.com'dan Bahar Kılıçgedik'in dakika dakika notları şöyle...

11:38 - DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek konuşuyor.

 

11:32 - Sebahat Tuncel, "Gelin müzakerelere yeniden dönün. Türkiye'yi yönetenlere sesleniyorum. Türkiye'yi bu kaostan kurtarmak istiyorsanız Kürt halkı ile yeni bir hukuk oluşturalım. Mesele hendek değil, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkıdır. Demokratik Özerk Yönetim Türkiye için bir fırsat ve son şanstır."

 

11:25 - Sebahat Tuncel, "Buradaki tartışma Kürtleri, Kürdistan'ı ilgilendirecek bir tartışma değil, Türkiye'yi ilgilendiren bir tartışma. Çünkü biz burada Türkiye'ye teklif sunacağız."

 

11:20 - HDK Eş Başkanı Sebahat tuncel konuşuyor.

 

10:59 - Hatip Dicle, "Özyönetim bize ana sütü kadar helaldir, helal olduğu kadar hakkımızdır."

 

10:54 - Hatip Dicle, "Bu belki son bir şans olabilir. Bu gün birkaç merkezde başlayan bu çatışmalı sürecin eğer aklı selim hareket ederek hem devlet yetkilileri, hem hükümet yetkileri,  hem Kürt siyasetçileri olarak tekrar müzakere ve görüşmeye evreltemezsek Ortadoğu’daki yangın önce Kürdistan ve sonra tüm metropelere yayılacağını görmemek sezmemek mümkün değil çabamız bundandır. Evet içimiz öfkeli ama önderliğin gösterdiği barış ve aklın yolunda ilerlemek için hala şansımız var diye düşünüyoruz. İki gün boyunca bunu tartışacağız."

 

10:50 - Hatip Dicle konuşuyor.

 

10:40 - Bu kongrenin son çağrı olduğunu belirten Irmak, "Gelin demokratik ve siyasi müzakere yoluyla Kürtlerin haklarını tartışalım" dediklerini ancak bu taleplerin karşılık bulmadığını söyledi.

 

10:35 - Osmanlı döneminden bu yana Kürtlerin bağımsızlık ve özyönetim taleplerini olduğunu ifade eden Irmak, o dönemde Kürtlerin bu talepleri yüzünden öldürüldüğünü, şuandaki hükümetin de Osmanlı dönemindeki gibi Kürt politikasının hükümetde de var olduğunu söyledi. Özgürlüğümüz için bize ne yol bıraktınız diye soran Irmak, özgürlük için bütün yolları deneyeceklerini söyledi. Bütün demokratik yolları hükümetin önüne koyduklarını fakat cevap alamadıklarını belirten Irmak, bundan sonra kararlarımızı kendimiz alacağız dedi. Irmak" Bundan sonra katil vali ve askerlerinizle bu topraklara giremeyeceksiniz" dedi.

 

10:20 - Açılış konuşmasını DTK Eşbaşkanı Selma Irmak yapıyor.

 

10:13 - DTK Olağanüstü Genel Kurulu başladı.

 

10:00 - Selahattin Demirtaş ve diğer eşbaşkanlar Kayapınar Spor Kompleksi'nde toplanmaya başladı.

 Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genişletilmiş Olağanüstü Kurulu, "öz yönetim" gündemi ile bir araya geldi. Toplantıda bölgede yaşanan son gelişmeler, sivil ölümleri ve sokağa çıkma yasakları tartışılacak. Kurula HDK, DBP, HDP eşbaşkanları, STK temsilcileri, bölge belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri katılıyor.