Demirtaş: Daha ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz, içiniz soğumadı mı halen?

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla yargılandığı dava bugün Küçükçekmece 23'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Demirtaş: Daha ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz, içiniz soğumadı mı halen?
2022-09-23 21:28:11   Güncelleme: 2022-09-23 21:28:11    

Demirtaş, Mahsa Amini'nin gözaltındaki ölümünü protesto etmek ve İran'daki direnişe destek vermek üzere saçlarını kazıttı. Demirtaş saçlarını kazıtmasına ilişkin olarak, 'Mahsa Amini’nin yanında olduğumuzu belirtmek için saçımızı kazıttık Selçuk Mızraklı ile birlikte. Amini’ye Allah’tan rahmet ailesine başsağlığı diliyoruz.' dedi.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

'İfade özgürlüğüme kullandığıma dair bir hakkımı kullandım diye yargılanıyorum. Az önce de bir konuyla ilgili bir siyasetçi olarak ifade özgürlüğümü mahkemenizin huzurunda kullanmak istedim. Bugün esasa dair ya da cumhuriyet savcılığının esas hakkındaki mütalaasına dair kapsamlı savunma yapmak isterim. SEGBİS kaydı olmadığı için ve hazırlığımız tamamlanmadığı için bir sonraki celseye bırakacağız.Şunu belirtmeden geçmeyeceğim. Sayın Ahmet Davutoğlu bugün bir muhalefet partisi genel başkanı, burada olmasını isterdim. Kendisi tam olarak neyimden şikâyetçi, ne kadar ceza almamı istiyor, niye ceza almamı istiyor kendisinden dinlemek isterdim. Bir sonraki celseye kendisini beklediğimi belirterek isterim.

Çünkü kendisinin muhalefet lideri olarak yaptığı açıklamalar var. İktidara gelirlerse ifade özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunun, nasıl koruyacaklarına dair beyanı var. Bir sonraki celsede dosyada sunacağız.

Yine sayın Davutoğlu, başbakanlık yaptığı dönemde kendisine yönelik hakaret suçlamalarının tamamından şikâyetini geri çekti. Bu bilgiyi de kendisi kamuoyuyla paylaştı. Şikâyetini çekmediği tek kişi benim. Mersin’de başbakana hakaretten yargılandığım bir dosyada yine sayın Davutoğlu şikâyetçiydi ve 10 ay ceza aldım. Şu anda istinafta dosya.

Şimdi bir defa daha sayın Davutoğlu’yla ilgili seçim dönemimdeki bir söylemimden dolayı yine yargılanıyorum. Kendisi yine şikâyetçi, her ne kadar kamuoyuna kamu davası deseler de evet şikayetinin devam ettiğine buradan belirtmek istiyorum.

İşin doğrusu şaşkınlıkla karşılıyorum. Bir sonraki duruşmada sayın Davutoğlu’nu müdafi sıralarında görüp, tam olarak beni ne ile suçluyor ondan da dinlemek isterim.

Şu ana kadar hakkımda 47 dava açıldı, 144 soruşturma yürütüldü. 6 yıldır haksız yere tutukluyum. AİHM’in hakkımda verdiği karara göre de siyasi tutukluyum.

Toplam 9 yıl ceza aldım, bununla birlikte 38 ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin yıldan fazla hapis cezasıyla yargılanmam da sürüyor.

Sayın Davutoğlu’na burada yüz yüze gelirsek sormak isterim, yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Daha ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz, içiniz soğumadı mı halen? Tam olarak amacınız ne?'

Dava öncesi avukat Epözdemir'den açıklama

Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, davayla ilgili şunları söyledi:

'Selahattin Bey hakkında bu sözleri nedeniyle iki dava açıldı. Biri 'örgüt propagandası' diğeri 'kamu görevlisine hakaret' iddiası. Biz, 'bu davaları birleştirin' dedik. Ancak yerel mahkeme bu talebimizi kabul etmesine rağmen Yargıtay anlam veremediğimiz bir şekilde davanın Küçükçekmece'de devam etmesi yönünde karar verdi. Bu karar yanlış bir karar. Çünkü bu davalar için birleştirme kararı verilmeliydi. Önceki celsede Selahattin Bey hakkında ceza istendi. Biz de cuma günü görülecek duruşmada hem usule hem de esasa ilişkin savunma yapacağız.'

Selahattin Bey bir siyasetçi. Bir siyasetçinin dış politikayla ilgili görüşlerini dile getirmesi suç olamaz. Selahattin Bey'in söylediği sözler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10. Maddesi ve Anayasa'nın 26. Maddesi'nde tanımlanan ifade hürriyeti sınırları çerçevesinde olan sözler. Bu sebeple bir hukukçu olarak sarf edilen sözler nedeniyle ceza verilmeyeceği kanaatindeyiz.'

Ne olmuştu?

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu 2015'te, 'Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz dedik, iki kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil' demişti. Selahattin Demirtaş ise bu sözlere, 'Geçecek ve sen de suyun bu tarafından mal mal bakacaksın' sözleriyle karşılık verdi.

Davutoğlu, AKP'den ayrıldıktan sonra müşteki sıfatıyla yer aldığı bu davalardan vazgeçtiğini söylemişti. Geçtiğimiz yıl FOX TV'den İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Davutoğlu, 'Bu davaların önemli kısmı kamu davası niteliğinde. Şahsımla ilgili tüm davalardan Gelecek Partisi'ni kurduğumda vazgeçtim. Muhatabım kim olursa olsun. Sayın Demirtaş'la ilgili davaları 'temiz bir sayfa açıyorum, hiç kimseyle şahsi davam yok' diyerek Gelecek Partisi'ni kurduktan sonra kapatıyorum' ifadelerini kullandı.