Deniz Gezmiş'in parkalı fotoğrafını çeken, Türkiye'nin ilk savaş muhabirlerinden Ergin Konuksever hayatını kaybetti

Türkiye'nin ilk savaş muhabirlerinden fotoğraf sanatçısı Ergin Konuksever, 85 yaşında hayata veda etti. Konuksever, Deniz Gezmiş'in parkalı fotoğrafını çeken kişi olarak biliniyor. Aynı zamanda Konuksever, bir röportajında o parkayı kendisinin verdiğini de anlatmıştı.
Deniz Gezmiş'in parkalı fotoğrafını çeken, Türkiye'nin ilk savaş muhabirlerinden Ergin Konuksever hayatını kaybetti
2022-12-17 20:12:00   Güncelleme: 2022-12-17 20:12:00    

Ergin Konuksever’in cenazesi 18 Aralık 2022 Pazar günü İstanbul'da Levent Camii'nde ikindi vakti kılınacak namazın ardından Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ergin Konuksever kimdir?

Gazeteciliğe 1956'da şair Orhan Veli Kanık’ın kardeşi gazeteci Adnan Veli Kanık’ın teşvikiyle Vatan gazetesinde başlayan Konuksever, meslek hayatının uzunca bir dönemini savaş alanlarında geçirdi. Türkiye’nin ilk savaş muhabirlerinden olan Konuksever, Filistin’de El Fetih Hareketi, Arap-İsrail Savaşı, Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali, İran-Irak, Kıbrıs Barış Harekatı gibi önemli görevlerde yer almış ve ölümle defalarca burun buruna gelmişti.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nı takip ettiği sırada yaralanıp gazi olan Konuksever, ülke tarihinin pek çok kritik olaylarını çektiği karelerle geleceğe aktarmıştı.

Konuksever, 1937’de Samsun’da doğan Konuksever, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Vatan gazetesinde başladığı gazetecilik hayatını Yeni Sabah, Hürriyet, Günaydın, Cumhuriyet, Milliyet, Akşam, Tercüman, Bulvar, Hayat Mecmuası’nda sürdürdü. 1974'te Kıbrıs’a çıkarma yapan deniz piyade birlikleriyle Kıbrıs Adası’na ilk ayak basanlardan olan Konuksever, Kurmay Albay Talât Aydemir’in basın sözcülüğünü yaptı. Konuksever, basın şeref kartı sahibi.

Deniz Gezmiş fotoğrafının hikayesi

68 hareketinin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş'in yakın dostu da olan Konuksever, fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyordu:

'O zamanlar NATO’da görev yapan çok subay arkadaşım vardı. Parka getirirlerdi bana. Bende birkaç tane olurdu, biri de Deniz’in payına düştü! 17 Mart 1971’de Deniz’i aylar sonra görmüştüm. Birkaç cümle konuşmak istedim ama onu hızla götürdüler. Sadece deklanşöre basabilmiştim. Çektiğim fotoğraf ile aslında Deniz’e veda etmişim. Parkasının içinde dimdik duruyordu. Şimdi bu fotoğrafa baktığımda boğazım düğüm düğüm oluyor.'

Konuksever, Mahir Çayan'a da mavi kazağını veren kişi. Aynı röportajda Konuksever, konuya dair şunları söylüyor:

'Cezaevinde ziyaret ettiğim Mahir Çayan’a verdiğim mavi renkli kazağın öyküsü daha trajiktir. Üşüdüğü için verdim. Kızıldere’de öldürüldüğünde üzerinde o kazak vardı, delik deşik olmuştu.'

Konuksever'in eşi Günay Konuksever, Beşiktaş'taki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

TGC'den başsağlığı mesajı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Ergin Konuksever’in ölümünü ardından yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

'Gazeteci ve foto muhabiri olarak uzun yıllar başarıyla görev yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de önceki yönetim kurulu üyelerinden, Onur Kurulu başkanlarından Ergin Konuksever’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ergin Konuksever’i hiç unutmayacağız. Ailesinin ve basın topluluğumuzun acısını paylaşıyoruz. Başsağlığı ve sabır diliyoruz.'