Dilencilik yaptırılan fil kurtarıldı!

Hindistan kökenli hayvan kurtarma kuruluşu 67 fili esaretten kurtarma sözü vermişti. Şimdi verdikleri sözü yerine getirmek üzereler.
Dilencilik yaptırılan fil kurtarıldı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Çeviri: Cem Çeboğlu

Birkaç hafta önce sirkte çalışan Suzy’yi kurtarmışlardı. Şimdi sokaklarda dilencilik yaptırılan Asha adlı fili kurtardılar.

Asha, Wildlife SOS tarafından kurtarılana dek 46 sene boyunca Amber Fort, Jaipur sokaklarında turist taşıyordu. Turistleri taşırken bölgenin dik yokuşlarını tırmanan Asha en sonunda yaralandı. Fili işten alıkoymak yerine hapsedenleri Asha’yı  “dilenci” olarak çalışması  için sattı. Asha’nın yeni hapsedicisi onu sürekli zincirliyordu, yürümesi içi onu kırbaçlıyordu. Turistlerden para koparacak bir araç olarak  görüldüğü için Asha asla hak ettiği bakımı ya da ilgiyi görmedi.

Asha’da artrit var ve yürümek,  hatta sağ tarafına doğru uzanmak onun için çok zor. Ayak tırnakları çok fazla uzamış, artık ayaklarına batıyor. Topallamanın filler için en önemli ölüm sebeplerinden biri olduğunu düşünürsek bu yaraların ne kadar ciddi olduğunu anlayabiliriz. Asha’da ayrıca hiç tedavi görmemiş bir dizi apse var, bu da istismar edildiğinin bir başka kanıtı.

Ama artık bu günler sona erdi Asha! Wildlife SOS, Yaban Hayatı Korumaları Uttar Pradesh ve Madhya Pradesh’le yapılan işbirliği sonrasında Asha’nın özgür kalmasını sağladı. Kağıt işlemleri ve izinlerin tamamlanmasının ardından Asha şu anda Wildlife SOS fil barınağına doğru yol alıyor.

Wildlife SOS kurucularında Geeta Seshamani “Yeni yuvasında Asha artık kamçılarla, kırbaçlarla dövülmeyecek, zincirler olmadan istediği gibi dolaşabilecek, hatta küçük bir havuzu bile olacak” diyor, ”Ayrıca çevresinde dokuz fil daha olacak, böylece Asha bir filin duygusal hayatının en önemli parçası olarak  sosyal bir gruba dahil olmayı öğrenecek”.

Asha 46 sene zincirlere bağlı olarak yaşamıştı.