DİSK-AR: TÜİK, milyonlarca emekçinin geliriyle oynadı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) seçim öncesinde ücretsiz verilen doğal gazı 'sıfır fiyat' olarak değerlendirerek aylık enflasyonu yüzde 0,04 açıklamasına tepki gösterdi. DİSK-AR, TÜİK'in, 'sıfır fiyat' uygulaması ile çalışanların ekmeğiyle oynadığını belirtti.
DİSK-AR: TÜİK, milyonlarca emekçinin geliriyle oynadı
2023-06-05 16:19:33   Güncelleme: 2023-06-05 16:19:33    

DİSK-AR, enflasyon madde sepeti için yüzde 2,9 ağırlığı olan doğal gazın fiyatı sıfır kabul edildiği için aylık enflasyonun yüzde 0,04 olarak açıklandığını hatırlattı. DİSK-AR'dan yapılan açıklamada, 'Ocak-mayıs dönemi beş aylık enflasyon oranı yüzde 15,2 olarak açıklandı. Temmuz 2023’te açıklanacak enflasyon oranında da aylık 25 m3 doğalgaz fiyatı düşülerek hesaplama yapılacak. Yaz aylarında doğalgaz tüketimin düşmesi nedeniyle bu durum da enflasyonda aşağı doğru bir baskı yaratacak ve muhtemelen Haziran 2023 enflasyonu da beklenen ve yaşanandan düşük çıkacak. Böylece Temmuz 2023’te altı aylık enflasyona göre zam alacak işçiler büyük kayba uğrayacak' denildi. 

TÜİK'in 'sıfır fiyat' uygulaması ile çalışanların ekmeğiyle oynadığı belirtilen açıklamada, 'Doğal gaz bedelinin bir bölümünün veya tamamının Hazine tarafından karşılanması bir gelir desteği, sübvansiyondur. Bu tip desteklerin enflasyon hesabından düşülmesi bu desteklerin yarattığı ek gelirin enflasyon hesaplaması yoluyla geri alınması anlamını taşır ve gelir desteklerini anlamsız kılar. TÜİK enflasyonu hesaplarken benimsediği doğalgazda sıfır fiyat uygulamasıyla gelir destekleri ve sübvansiyonların yaratacağı olumlu etkiyi de sıfırlamaktadır. Bu kabul edilemez' ifadesine yer verildi.

Gıda enflasyonu yüzde 52

Mayıs 2023'te tüketici fiyatlarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 63,7, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 39,5 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK'in ham verilerini veri alarak yeni bir hesaplama yapan DİSK-AR, farklı gelir grupları için belirlediği enflasyon oranlarını, 'olduğundan daha da düşük' olabileceği uyarısında bulunarak şöyle paylaştı:

'Gıda enflasyonu ortalama yüzde 52,5 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 66,9 oldu.

Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 57,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 67,7, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 77,5 olarak gerçekleşti.

Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 52, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 38,6 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 38 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 77 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu.'

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü