DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret kabul edilemez, uluslararası standartlara aykırı

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 8 bin 506 TL olarak belirlenen asgari ücret rakamını için 'Resmi enflasyon rakamına göre belirlenen bir asgari ücret kabul edilemez' değerlendirmesini yaptı.
DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret kabul edilemez, uluslararası standartlara aykırı
2022-12-22 13:53:48   Güncelleme: 2022-12-22 13:59:09    

Bloomberg HT’ye konuk olan Arzu Çerkezoğlu, 2023 yılı için asgari ücret için 'Şu an 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcanası anlamına gelen açlık sınırının birazcık üzerinde bir asgari ücret belirlenmiş oldu. Yani şu an açlık sınırı 7 bin 800 lira. Yoksulluk sınırını dikkate almayan bir asgari ücret belirmesinin milyonlarca işçiyi ailesi ile birlikte yoksulluğa mahkûm etmek zorunda bıraktığını ifade etmiştik' dedi.

Çerkezoğlu, resmi verilere göre belirlenen asgari ücretin kabul edilemez olduğunu belirterek 'Resmi enflasyon rakamına göre belirlenen bir asgari ücret kabul edilemez. Gerçek enflasyon karşısında asgari ücretin kaybının belirlenmesi gerekirdi. Belirlenen bu rakam 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması olan açlık sınırının biraz üzerinde olan bir rakamdır' ifadelerini kullandı.

Uluslararası standartlara aykırı

Asgari ücretin yaygınlığına değinen Çerkezoğlu, 'Asgari ücret Türkiye’de önemli. Her iki kişiden birinin ailesi ile sürdürmek zorunda olduğu bir ücreti konuşuyoruz. İşçilerin talebi göze alınmadan Cumhurbaşkanı, hükümet ve işveren tarafından belirlenen bir asgari ücret ile karşı karşıyayız' şeklinde konuştu. 

DİSK Başkanı, 'Türkiye’de uluslararası standartlara aykırı bir biçimde tek bir işçi üzerinden asgari ücret belirleniyor. Oysa Türkiye’de kaç kişi tek başına yaşıyor. İşçilerin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir asgari ücretin belirlenmesi gerekirdi. Bu kriterler ile DİSK olarak asgari ücreti 13.200 olarak açıkladık. DİSK olarak enflasyon tek haneliye düşene kadar enflasyonun yılda 4 kez düzenlenmesini öneriyoruz' dedi.