Diyanet, 'Hatay Arap şehri' diyen imam Halil Konakçı hakkında inceleme başlattı

Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medyadaki paylaşımlarına ilişkin İstanbul'un Pendik ilçesindeki Uluçınar Camii İmamı Halil Konakçı hakkında inceleme başlattı.
Diyanet,
2023-08-14 19:27:47   Güncelleme: 2023-08-14 19:27:47    

Edinilen bilgiye göre, Diyanet tarafından, son günlerde sosyal medyadaki bazı paylaşımları nedeniyle Konakçı hakkında inceleme yapılacak.

Konakçı, Hatay için sosyal medyadan paylaşılan videosunda şu ifadeleri kullanmıştı:

'Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahu ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.'

Ümit Özdağ da suç duyurusunda bulundu

Özdağ ve parti avukatları, bugün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi’ne gelerek Hatay için kullandığı ifadeler nedeniyle Konakçı hakkında; 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik', 'Devlet kanunlarını ayıplama, kınama ve aşağılama, değersizleştirme', 'Anayasa'yı ihlal', 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından suç duyurusunda bulundu.