Diyarbakır'da binlerce kişi, Van Büyükşehir Belediyesi'nde mazbatanın Abdullah Zeydan'a geri verilmesi kararını kutluyor

Yüksek Seçim Kurulu, itiraz üzerine Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti. İlgili karar Kurul'da 4'e karşı 7 oyla alındı.
Diyarbakır'da binlerce kişi, Van Büyükşehir Belediyesi'nde mazbatanın Abdullah Zeydan'a geri verilmesi kararını kutluyor
2024-04-03 21:18:53   Güncelleme: 2024-04-03 21:31:45    

31 Mart'taki yerel seçimde Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine dün geri alınmıştı. Van İl Seçim Kurulu, Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesini kararlaştırmıştı.

DEM Parti de Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararının iptal edilerek başkanlığının düşürülmesi kararı hakkında Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.

DEM Parti, mazbatanın seçimi kaybeden AKP  adayına verilmesine ilişkin Van İl Seçim Kurulu kararının iptali istendi.

Zeydan ilgili DEM Parti tarafından yapılan itirazı görüşmek üzere toplanan YSK oy çokluğu ile 'Abdullah Zeydan'a mazbatası verilebilir' kararı aldı. YSK kararıyla birlikte DEM Partili Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmesi kararlaştırıldı. Karar Kurul'da 4'e karşı 7 oyla alındı.

Alınan kararı, DEM Parti’nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki açıkladı. Tiryakinin açıklaması şöyle:

'31 Mart tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayımız Abdullah Zeydan rekor denilecek bir oyla Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçilmişti. Fakat bu arada AKP adayı ve il örgütü Abdullah Zeydan'ın adaylığının düşürülmesi ve belediye başkanlığı mazbatasının kendilerine verilmesi için bir başvuruda bulunmuşlardı. Maalesef Van İl Seçim Kurulu hukukun bütün genel ilkelerini ayaklar altına alarak dün Abdullah Zeydan'a verilemeyeceğine, mazbatanın ikinci sıradaki AKP'nin adayına verileceğine karar vermişti. DEM Parti olarak bu karara itiraz etmiştik. Dünden beri halklarımız ayakta, direniyorlar. YSK bugün bir toplantı yaptı ve itirazımızı görüştü. YSK, oyçokluğuyla itirazımızı kabul etti ve Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırarak,mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi. YSK'nın kararları kesin, herhangi bir merciye itiraz olanağı yok, Anayasa Mahkemesi denetimine tabi de değil.'

DEM Parti'den yapılan açıklamada da, 'Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir. Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd!' denildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise 'Karar nihayet çıktı ve halkın mücadelesi, demokratik kamuoyunun sağduyusu ile Van halkı belediyesine kavuştu' açıklaması yaptı. Tuncer Bakırhan da 'Bijî gele me, bijî tekoşîna Wane… Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu. Hayırlı olsun. Van DEM'dir, DEM Van'dır' dedi.

İl Seçim Kurulu'nun kararı dünden itibaren Van başta olmak üzere çok sayıda kentte protesto edildi. Polis müdahalesi sonucu 89 kişi gözaltına alındı. Başta DEM Parti ile çok sayıda parti ve STK temsilcileri Van'a giderek yürüyüşe geçti.

Van'daki yürüyüşte, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğullları ve Tuncer Bakırhan'ın yanı sıra CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, aralarında Leyla Zana, Cengiz Çandar ve Sırrı Sakık gibi isimlerin olduğu birçok yeni ve eski siyasetçi, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile çok sayıda Vanlı yer aldı.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları, memnu haklarının iadesi kararının iptal edilmesiyle seçimden iki gün önce geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi Van İl Seçim Kurulu tarafından kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı. Karar sonrası açıklama yapan Zeydan, 'Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı' dedi.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, 3 Nisan'da Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de protestolar başladı. Van ve Bitlis Valiliği iki kentte 15 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alırken, Siirt'in Pervani ilçesinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.