Diyarbakır'da çocuklara yapılan 'sosyal deney' tepki gördü

Diyarbakır'da çocuklardan 'Açım yardım eder misin' diyerek yardım istedikleri gizli çekilmiş videoları yayınlayan iki youtuber tepki gördü.
 Diyarbakır'da çocuklara yapılan 'sosyal deney' tepki gördü
2020-08-18 13:19:05   Güncelleme: 2020-08-18 13:19:05    


Diyarbakır’ın çeşitli yerlerini gezerek çalışan çocuklardan yemek yardımı isteyen iki youtuber’ın yayını tartışma yarattı. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuk haklarının ihlal edildiğini belirterek videonun paylaşılmamasını istedi.
entin çeşitli noktalarını dolaşan Burak Tutal ve Mert Karakaş, aç ve sokakta kaldıklarını söylediği çocuklardan yardım istedi. 'Param yok, açım. Bana yemek alabilir misin?' diye sorduğu çocukların yardımı üzerine tablet bilgisayar hediye ederek ‘sosyal deney’ şeklinde yayınlayan Tutal ve Karakaş’a bir süre sonra sosyal medyadan tepki oluştu.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, twitter hesabından şu açıklamayı paylaştı:

'Kendilerini medeni, kendilerinden olmayanı ise temel insani özelliklerinden dahi mahrum gören üsttenci bir zihniyetin ürünü olan sosyal deney adlı video çocukların haklarına yönelik ihlal oluşturmaktadır. Görünür olma arzusuyla paylaşılan video çocukların mahremiyetini ve unutulma hakkını ihlal etmektedir. Görüntüler paylaşılırken çocukların tanınmalarını ve herhangi bir tehlikeye maruz bırakılmalarını önleyecek şekilde paylaşım yapılması ve yine çocuklar ile velilerinin rızasının alınması gerekmektedir. Bu önemli noktalara riayet edilmeden yapılan paylaşımlar çocuklar bakımından hayatlarının ileriki aşamalarında sorun teşkil edecektir. Bugün sessiz kaldığımız takdirde böylesi olayların daha çok yaşanacağını bildiğimizden tepkimizi dile getiriyor ve ilgili videonun daha fazla paylaşılmamasını temenni ediyoruz.'