Dr. Elbek: 65 yaş evde otursa da mavi yakalı annesi ve babasına virüsü taşıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan yeni önlemleri Evrensel'e değerlendirdi.
 Dr. Elbek: 65 yaş evde otursa da mavi yakalı annesi ve babasına virüsü taşıyor
2020-11-18 16:56:40   Güncelleme: 2020-11-18 16:56:40    

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Türkiye’nin uzun süredir salgını baskılamaktan vazgeçtiğinin bu kararlarla bir kez daha görüldüğüne dikkati çekerek 'Bu kararların salgını yatıştırması zor. Bu kararlar sağlık hizmet sunumundaki yükü bir miktar azaltır ama bizi yeterli yatak kapasitesine ulaştırır mı emin değilim. Keşke daha etkili önlemler duyabilseydik' dedi.
Evrensel'den Vural NASUHBEYOĞLU'nun haberine göre,

Elbek, İstanbul’da ise salgının temel dinamiğini oluşturduğu bilinen mavi yakalılara ve üretim alanlarına ilişkin önlem alınmamasını eleştirdi.

'AVM’LER KONUSUNDA AYNI HATA'

Kapanmaya en büyük yerden başlamak gerektiğini belirten Elbek 'Ne yazık ki biz ‘normalleşme’ adımlarına da AVM’lerden başladık. İlk iş AVM’leri açtık. Şimdi kapanırken de yine AVM’leri açık bıraktık' dedi.

AVM’lerin doğal havalandırmaları olmadığı için salgının yayılmasında ciddi etkileri olduğunu  ve buralardaki kalabalıkların riski artırdığına dikkati çeken Elbek 'Bu sefer AVM’ler konusunda aynı hatanın olmayacağını bekliyordum ama yanıldım' dedi.

Reklam

Eğitimde tüm sınıfların yıl sonuna kadar online olarak eğitime devam etmesinin salgının yayılımını kırmak açısından ciddi bir önlem olacağını belirten Elbek 'Ancak AVM’lerin  açık olduğu bir ülkede okulları kapatmak yanlış bir önceliğe işaret eder. Okullar en son önlem olarak kapanmalı' dedi.

'TEK BİR CİDDİ ÖNLEM YETMEZ'

Restoran ve kafelerde paket servis uygulamasına geçilmesinin olumlu bir adım olduğunu belirten Elbek 'Ama bu uygulama dışında ciddi bir önlem açıklanmadı. Tek bir ciddi önlemin bulaş hızını kırmaya yetip yetmeyeceğini ise yaşayarak göreceğiz. Keşke daha etkili önlemler duyabilseydik. Özellikle İstanbul için şehirler arası ulaşıma sınırlama ve belli süreyle kapanma gerekliydi' diye konuştu.

'ÜRETİM ALANLARINA NEDEN ÖNLEM YOK?'

İstanbul’da hastanelerin, yoğun bakımların dolduğunu hastaların bir hafta 10 gün sıra beklemek zorunda kaldığı bilgisini veren Elbek, İBB Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Kovid-19 raporunda kentin salgın dinamiğinin temelini  ‘Mavi yakalıların işe gitme zorunluluğu’ oluşturduğuna işaret edildiğine vurgu yaparak 'Açıklanan önlemlerde bu gerçeğe yönelik bir öneri var mı! Neden yok?' diye sordu.

Elbek, 65 yaşa yönelik alınan kısıtlama kararlarını da eleştirerek '65 yaş evde otursa da mavi yakalı evdeki anası, babasına virüsü taşıyor. İstanbul için ise şehirler arası ulaşıma kısıtlama ve kapanmaya gidilmesi gerekirdi' dedi.