Dr. Kınıkoğlu: Et şeker hastası yapıyor!

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, 'Et mi ekmek mi şeker hastası yapar?' başlıklı bir video yayımladı.
Dr. Kınıkoğlu: Et şeker hastası yapıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-23 23:10:39    

Kınıkoğlu yayımladığı videoda, ''Hangisi sizi şeker hastası yapar, tam tahıl ekmek mi yoksa et mi? Çoğunluğun ekmek diyeceğini biliyorum. Herhangi bir besin maddesinin bir hastalığa yakalanma riskini artırdığını veya tam aksine bir hastalığa iyi geldiğini belirlemek için o besin maddesini tüketen çok sayıda insanın uzun yıllar boyunca takip edildiği araştırmalara bakmak gerekir. Şeker hastalarının et yemesini isteyen doktorlar etin şekere iyi geldiğini belgeleyen bir çalışma gösteremezler buna karşılık çok et yemenin şeker hastalığı riskini artırdığını gösteren pek çok çalışma var.


Örneğin bu çalışmada 15.200 erkek 26.187 kadın et, yumurta, balık yiyenler ve hayvansal gıda yemeyenler olarak gruplara ayrılıp takip ediliyor. Et yiyenlerle yemeyenler kıyaslandığında şeker hastalığı riskinin et yiyenlerde 2 misli arttığı görülüyor. Çalışmanın sonucunu birlikte okuyalım, hayvansal gıdaların sınırlandığı vegan-vejetaryen diyetler şeker hastalığı riskinde ciddi bir azalmaya eşlik eder. 442.101 katılımcıyla yapılan bu çalışmada da kırmızı et tüketiminin bir önceki çalışmada olduğu gibi şeker hastalığı riskini artırdığı görülmüştür. Günde 100 gram kırmızı et şeker hastalığı riskini % 19, günde 50 gram işlenmiş et yani salam, sucuk, sosis yemek şeker hastalığı riskini % 51 artırmaktadır. Bir başka çalışma daha. Nurses Health Study’nin ikincisine katılan 91.246 kadın 8 yıl takip edilmiş, haftada beş porsiyon ve üzerinde işlenmiş et yiyenlerin şeker hastalığı riski haftada birden az yiyenlere göre % 91 fazla bulunmuştur.


Et, aynı tatlı gibi şeker hastalığı açısından bir risk faktörüdür. Geçtiğimiz yıl Nutrients dergisinde yayınlanan bu çalışmada geriye dönük olarak et tüketimini irdeleyen araştırmalar gözden geçirilmiş, et yemenin aynı aşırı kilo, hareketsiz yaşam gibi şeker hastalığına neden olan risk faktörlerinden biri olduğu sonucuna varılmıştır.
Ekteki tabloda beslenmenin şeker hastalığı riskine olan etkisi görülüyor. Şeker hastalığı en çok burada kırmızı sütunda gördüğünüz gibi et yiyenlerde görülüyor, sağ tarafa doğru, hayvansal gıda tüketimi azaldıkça şeker hastalığı riskiniz azalıyor. Sadece balık yiyenlerde % 4.8, sadece yumurta süt tüketen vejetaryenlerde % 3.2 ve hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen veganlarda risk % 2.9’a düşüyor. Sevgili izleyicilerim, tam tahıl ekmek yiyerek şeker hastası olmazsınız ancak çok et yiyerek şeker hastası olabilirsiniz. Haftada bir kez et yemek bile şeker hastalığı riskinizi % 29 artırır. Sağlıklı olmak, sağlıkla yaşlanmak istiyorsanız hayvansal besinlerden uzak durun, sebze, mevye, bakliyat, tahıl grubu besinler sağlıklı beslenme ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır.'' diye konuştu.