BİLİŞİM - YAZILIM - Dünya genelinde sistemler çöktü! Bankalar çöktü, hastanelerde sistem yok, uçuşlar yapılamadı

BİLİŞİM - YAZILIM - Microsoft'taki kesinti dünya çapında birçok sektörü vurdu. Hastanelerde sistem çöktü, hava yolu şirketleri uçuşlarını yapamadı, bankacılık sistemleri etkilendi. Denizbank ve THY açıklama yaptı. Bazı bankalardan para da çekilemezken çeşitli televizyon kanalları yayınlarını durdurdu
Dünya genelinde sistemler çöktü! Bankalar çöktü, hastanelerde sistem yok, uçuşlar yapılamadı
2024-07-19 11:12:34   Güncelleme: 2024-07-19 11:27:32    

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arızadan kaynaklanan sorun birçok sektörde kilitlenmeye neden oldu.

Dünyada aksamayı ilk olarak ABD merkezli havayolu şirketleri bildirdi. Türkiye'de ise Denizbank ve THY ilk olarak etkilendi.

Sabah erken saatlerde Türk Hava Yolları (THY) da bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını duyurdu.

Denizbank'ta da müşteriler bankacılık sistemlerine girmekte sorun yaşadı.

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA

Gece saatlerinden itibaren Denizbank müşterileri, internet şubesine ve mobil uygulamaya giriş yapmakta zorlandı. İnternet sitesi ve mobil uygulama erişimini ardından Denizbank açıklama yaptı:

TÜRK HAVA YOLLARI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, yaptığı açıklamada, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

Windows Crowdstrike nedeniyle dünya genelinde yaşanan bazı sorunlar:

• İspanya’daki tüm havalimanları etkiledi.

• Türkiye’de e-ticaret sitelerinde sipariş sorunu yaşıyor.

• THY ve Denizbank gibi kurumların sistemlerinde sorun yaşanıyor.

• Avusturalya'da hükümet acil toplantı kararı aldı.

• Ödeme sistemlerinde aksaklıklar yaşandı.

• Bazı İngiliz kanalları başta Sky News, yayın yapamıyor hale geldi.

• United Airlines, Delta Airlines ve American Airlines, iletişim sorunları nedeniyle uçuşları durdurdu.

Vehaber Menu