Dünyanın en eski insan ayak izlerine inceleme!

'Laetoli’deki izler, dünyadaki en eski insan ayak izleri ve erken atalarımızın sıra halinde devam eden ayak izleri, volkanik kül sayesinde korunmuş.'
Dünyanın en eski insan ayak izlerine inceleme!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Bournemouth Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Tanzanya Laetoli’de, bulunan dünyanın en eski insan ayak izlerinin olduğu bölgede, inceleme başlattı.

Arkeofili'den Aysel Arslan'ın haberine göre yazılım, Doğal Çevre Araştırma Konseyi (NERC) İnovasyon Projesi kapsamında geliştirildikten sonra, Profesör Matthew Bennett ve Dr. Marcin Budka 2015’te adli ayak izi analizleri için kullanılmaya başlandı. Kendileri, modern ayakkabı izi kanıtlarını üç boyutlu olarak yakalayıp dijital ortamda analiz teknikleri geliştirerek olay yeri incelemede kullanılan yöntemleri iyileştirme üzerine çalışıyorlar.

Ayak izleri, bunları bırakan bireylerle ilgili vücut kitleleri, ağırlıkları ve yürüme hızları gibi çok önemli bilgiler verir. “Ayak izleri, atalarımızın nasıl hareket ettiğine dair bilgiler içerir.” diyor Profesör Bennett. “Laetoli’deki izler, dünyadaki en eski insan ayak izleri ve erken atalarımızın sıra halinde devam eden ayak izleri, volkanik kül sayesinde korunmuş. Erken insanların nasıl yürüdüğüne dair etkileyici bir anlayış kazanmamızı sağlıyorlar. Bizim modern olay yeri incelemeleri için geliştirdiğimiz teknikler, bu eski ayak izlerinin olduğu sit alanı hakkında da yeni bilgiler edinmemizi sağlayabilir.”

Vehaber Menu