Ege’de batan teknede 5 sığınmacı öldü!

Türkiye’den Ege Denizi’ndeki Sisam Adası’na geçmeye çalışan beş sığınmacı hayatını kaybetti, beş sığınmacı ise kurtarıldı.
Ege’de batan teknede 5 sığınmacı öldü!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Yunan sahil güvenlik ekipleri,  Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında 14 kişiyi taşıyan fiberglas hız teknesinin batması sonucu kaybolan dört sığınmacıya ulaşmak için helikopter destekli kurtarma çalışması başlattı.

 

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma sonucu dün 120 sığınmacı Midilli’den Türkiye’ye geri gönderilmişti.

 

Anlaşma sonucu sığınmacı akını yavaşlamasına karşın bazı sığınmacılar bot ve teknelerle Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyor. Yunan yetkililere göre son 24 saatte Midilli, Sisam ve Sakız adalarına 149 sığınmacı geldi.

 

Ege, 500’den göçmene mezar oldu

 

AFAD verilerine göre son üç yılda Türkiye’den Yunan adalarına geçmeye çalışırken 521 göçmen hayatını kaybetti.

 

Avrupa Birliği ile imzalanan mülteci anlaşması, Türkiye’nin 20 Mart itibariyle düzensiz yollar üzerinden Yunanistan’a giriş yapan, ancak iltica başvurusu yapmayan ya da başvuruları reddedilen mültecileri geri almasını öngörüyor. AB ise Türkiye’nin kayıt altına aldığı her bir mülteciyi karşılık, bir yasal Suriyeli mülteci kabul edecek.

 

Türkiye anlaşmaya imza atması karşılığı sıkı bir ‘pazarlık’ yürütmüş, AB’den 6 milyar dolara varan mali yardım, erken vize serbestisi ve AB üyelik görüşmelerinde ilerleme sözü koparmıştı.

 

Diken