Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu açıklandı!

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreterliği, 'Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu'nu açıkladı.
Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu açıklandı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Açıklanan raporda şu ifadelere yer verildi:

''Bu yıl da MEB, geçmiş yıllarda yaptığı gibi toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ders kitapları ve müfredat ile derinleştirmeye devam etti. AKP’nin yapboz tahtasına çevirdiği eğitim sistemi, toplumsal cinsiyet rollerinin pekiştirilmesi ve erkek egemen sistemin korunmasına üzerine inşa ediliyor.  Açık veya örtük biçimleriyle ataerkil toplum yapısı ve buna bağlı toplumsal cinsiyet rolleri sürdürülerek, eğitimin en önemli unsuru olan ders kitaplarıyla, aile yaşamını kutsayan ve kadını yok sayan politikalarla kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri meşrulaştırılıyor. 

Kocaeli Kozluk’ta Yavuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Mecit Dönmezbilek isimli yazarın yazdığı ‘Adab-ı Muaşeret’ isimli kitap dağıtıldı. Öğrencilere dağıtılan kitapta “Hanımın Kocasına Karşı Sorumlulukları” kısmında yer alan ifadelerde kadınları aşağılayıcı sözde “adap kuralları” yer alıyor. Kadından kocasına itaat etmesi, kocası için süslenmesi, kocasının yanında yüksek sesle konuşmaması, kocasını adıyla çağırmaması, her şeye itirazda bulunmaması, kocasının sözünü kesip önüne geçmemesi ve beyini utandırmaması gibi “adap kurallarını” yerine getirmesi istenilerek itiraz etmeyen kadınlar yetiştirilmek amaçlanıyor. Sorgulayan, itiraz eden ve hesap soran nesillerden korktuklarını biliyoruz.

28 şubeden 869 eğitim ve bilim emekçisi kadın ile yaptığımız ‘Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet Araştırması’’ verilerine göre; 2014-2015 yılında, psikolojik şiddete uğrayan eğitim ve bilim emekçisi kadınların %40’ı yaşam tarzlarından dolayı şiddete uğramaktadır. Kadınlar yaşadığı ilişkiler, siyasal görüşleri ya da gittikleri mekânlar dolayısıyla psikolojik şiddete uğramaktadır. Anketimizin sonuçlarına göre, eğitim ve bilim emekçisi kadınların %14’ü görevleri sırasında cinsel tacize uğrarken, cinsel tacize uğrayan kadınların %83’ü aynı zamanda psikolojik şiddete de uğramaktadır. Tacize uğrayan kadınların %20,8’i öğretmen/öğretim elemanları tarafından cinsel tacize uğramıştır. Sadece idareciler tarafından cinsel tacize uğrayan kadınların oranı %19,2’dir. Öğretmen/öğretim elemanları ve idari personel tarafından cinsel taciz uygulanma oranı ise %10,8’dir.

2015 yılında Antalya Kepez Atatürk Anadolu Lisesi’nde Filiz G. adlı okul müdür yardımcısının mini etek giyen öğrencileri ‘caydırmak’ için erkeklerden oluşan bir ‘taciz timi’ kurma skandalı hala hafızalarımızdayken; Batman Yenimahalle İlkokulu’nda 7 Ekim 2015 günü üyemiz Şükran Astan, erkek bir veli tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Ders esnasında üyemiz Şükran Astan’ı sınıf dışına çağıran veli, öğretmenimizin sınıf dışına çıkmak istememesi üzerine küfür ve hakaretlerle üyemize saldırmıştır. Öğrencilerinin gözü önünde şiddete uğrayan üyemiz kendisini müdür yardımcısının odasına kilitleyerek kurtulmuştur.''