Ekvador başkanlık seçimlerinde Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı

Ekvador'da solcu aday Luisa Gonzalez ve sürpriz rakibi iş insanı Daniel Noboa, yolsuzluk karşıtı aday Fernando Villavicencio'nun öldürülmesiyle gölgelenen yarışta altı rakibini geride bırakarak başkanlık seçimlerinde ikinci tura kaldı. Seçimin ikinci turunun 15 Ekim'de yapılması planlanıyor.
Ekvador başkanlık seçimlerinde Solcu aday Luisa Gonzalez ile iş insanı Daniel Noboa ikinci tura kaldı
2023-08-21 16:07:59   Güncelleme: 2023-08-21 16:07:59    

Eski Devlet Başkanı Rafael Correa'nın sosyal programlarını yeniden canlandırma sözü veren Gonzalez, Ulusal Seçim Konseyi'nin rakamlarına göre sandıkların yüzde 70'inden fazlasının sayılmasıyla yüzde 33'lük bir destek elde etti.

Gonzalez, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada 'Kutlama yapıyoruz çünkü tarih yazıyoruz, birçoğumuz görmezden gelinmiş olsa da bugün farklı bir tarihe doğru ilerlemeye başlıyoruz' dedi.

Ülkenin önde gelen iş insanlarından eski milletvekili Daniel Noboa, yüzde 24 oyla sürpriz bir şekilde ikinci sırada yer aldı.

İkinci tur seçimleri dört gözle beklediğini söyleyen Noboa, 'Ekvador halkı kazandı. Umut arayan, Ekvador'u değiştirmek isteyen insanların, gençlerin adayı zafer kazandı' dedi.

Correa'nın Yurttaş Devrimi Partisi, Ulusal Meclis'teki sandalye sayımında yaklaşık yüzde 40 destekle önde giderken, Villavicencio'nun Construye Partisi sandıkların yaklaşık yüzde 35'inin sayılmasıyla yüzde 21'lik bir destek elde etti.

Öldürülen aday yüzde 16 oy aldı

Ağustos ayının başlarında, seçime günler kala bir kampanya etkinliği çıkışında başından vurularak öldürülen yolsuzluk karşıtı aday Villavicencio'nun oy oranı yüzde 16'ydı.

Villavicencio'nun yerine araştırmacı gazeteci Christian Zurita aday gösterildi. Ancak Villavicencio'nun ismi, oy pusulaları öldürülmesinden önce basıldığı için oy pusulasında yer aldı.

Seçime günler kala, yolsuzluk karşıtı başkan adayı Fernando Villavicencio bir etkinlik çıkışında arabasında vurularak öldürülmüştü. Görgü tanıkları, Villavicencio'nun silahlı saldırganlar tarafından başına üç el ateş edilerek öldürüldüğünü söylemişti. Savcılık, üç şüpheli silahlı saldırgandan birinin öldürüldüğünü açıklamıştı. 

Eski bir sendika lideri ve gazeteci olan Villavicencio, ölümünden yaklaşık bir hafta önce yaptığı açıklamada kendisi ve ekibinin uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı bir çetenin lideri tarafından tehdit edildiğini söylemişti.

Villavicencio'nun seçim kampanyası yolsuzlukla mücadele, çevre tahribatı ve Ekvador'un artan güvenlik sorunlarına odaklanıyordu.

Ülkede Temmuz ayında Manta Belediye Başkanı Agustín Intriago ve Şubat ayında da Puerto López Belediye Başkanı adayı Omar Menéndez öldürülmüştü.

Villavicencio'nun öldürülmesinden sonra yarışta güvenlik ihtiyacı ön plana çıktı. Diğer adaylar kendilerine yönelik saldırılar olduğunu bildirmiş, ancak polis tehditlerin bir kısmının adayların kendilerine yönelik olmadığını söylemişti.

İkinci tura kalan adaylar kampanyaları boyunca ne dedi?

Adaylar, uyuşturucu çetelerinin sebep olduğu suç oranlarındaki keskin artışla mücadele etme ve sıkıntıları işsizlik ve göçün artmasına neden olan zor durumdaki ekonomiyi iyileştirme sözü vermişti.

Gonzalez, Ekvador ekonomisini desteklemek için uluslararası rezervlerden 2,5 milyar dolar serbest bırakma ve yolsuzluktan hüküm giymiş olan eski başkan Rafael Correa'nın iktidardaki on yılı boyunca uyguladığı milyon dolarlık sosyal girişimleri geri getirme sözü verdi.

Mevcut Başkan Guillermo Lasso ulusal meclisi feshedip erken seçim çağrısı yapana kadar milletvekili olan Noboa, kampanyasını istihdam yaratma, yeni işletmeler için vergi teşvikleri ve ciddi vergi kaçakçılığı için hapis cezaları üzerine odakladı.

Yurtdışı oylarına siber saldırı

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Diana Atamaint, yurtdışında yaşayan bazı Ekvadorluların oylarını kullanmaları için kurulan web sayfasının siber saldırıya uğradığını ancak oylamanın bu durumdan etkilenmediğini duyurdu. 

Atamaint, yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması için hazırlanan web sayfasına Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Rusya, Ukrayna, Endonezya ve Çin'den siber saldırılar düzenlendiğini söyledi. Atamaint, 'Kaydedilen oyların ihlal edilmediğini açıklığa kavuşturuyor ve vurguluyoruz' dedi.

Çok sayıda aday web sayfasındaki sorunları kınadı ve Gonzalez, yurtdışı oylamanın tekrarlanması çağrısında bulundu. 

İki çevre referandumu da sonuçlandı

Oylamada ayrıca Quito yakınlarındaki bir ormanda madencilik yapılmasını ve Amazon'da bir petrol bloğunun geliştirilmesini engelleyebilecek iki çevre referandumu da vardı.

Yasuni petrol bloğuna ilişkin oylamada, sandıkların yaklaşık yüzde 24'ü sayılırken, kalkınma yasağına destek yüzde 58 ile önde geldi. Choco Andino ormanında madenciliğin yasaklanması da yüzde 67'lik bir destekle kazandı.