ELÇİ: İSTANBUL’DA OPERASYON OLSA SOKAĞA ÇIKMAK YASAKLANIR MIYDI?

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Diken'den Seçil Türkkan'a konuştu.
Elçi: İstanbul’da operasyon olsa sokağa çıkmak yasaklanır mıydı?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Eylül ayından beri toplamda 55 kez sokağa çıkma yasağı uygulanan Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde bu sabah asker ve polislerle başlayan ‘süpürme operasyonu’na dair konuşan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, “Türkiye’nin her yerinde suçlu mücadele yöntemleri vardır. Burada da eğer suçluyla mücadele edilecekse, ‘sokağa çıkma yasağı’ olmadan da çözülebilirdi. İstanbul’da operasyon olsa sokağa çıkmak yasaklanır mıydı?” diye sordu.

‘Yürütmeyi durdurma’ bekliyoruz ama…

Bugün İdare Mahkemesi’nde sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması için dava açtıklarını da ekleyen Elçi’nin söyledikleri değil ama sesi umutsuzdu: “Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği için için acele yürütmeyi durdurma talep ediyoruz. Daha önceki yasaklarda da taleplerimiz olmuştu ama İdare Mahkemeleri ağır işliyor. Bu yüzden biz sonuç almadan yasaklar kalkmıştı.”

Sesinden bitkin olduğu anlaşılan Elçi’ninki sıradan bir ‘yoğunluk’ yorgunluğu değildi.  Durumunu, “Burada sabah saatlerine kadar uyanık olduğumuz için biraz yorgunuz haliyle” diyerek açıkladı. Cizre’de bulunan Elçi, tabloyu, “Dün gece 12’ye kadar ortalık sakindi, sonra sesler başladı. Şu an bizler evde hapis bekliyoruz. Atış sesleri aralıklarla sürüyor. Cudi, Nur, Sur ve Yafes’te tank ve zırhlı araçlar var ve hendeklere top atışı yapılıyor” sözleriyle özetledi.

Haber değeri var: İletişim kanalları henüz kesilmedi

Elçi’ye göre ‘sokağa çıkma yasağı’ hali bu kez diğer 55 yasaktan farklı. Yasakları normalde ‘yarım saat’ önceden duyuran valilik, kararı bu kez 12 saat önceden duyurdu. Elçi böylece kamuoyunun da operasyona hazırlandığını düşünüyor. Bunlara karşın Cizre’de halk durumu bir hafta önceden konuşmaya başlamış. Operasyonun bu kez ‘göstere göstere’ gelmiş olması Cizre için nedeni tam anlaşılmamış bir durum. Geçen seferlerden farklı olarak iletişim kanalları da henüz kesilmedi. Durum ‘yasaklı’ ilçe için şaşırtıcı bir unsur olma özelliğinde.

Yasağın uzun sürmesi halkı açlığa terketmek demek

2014 yılı rakamlarına göre 132 bin 857 kişinin yaşadığı ilçede ‘yiyecek stoklamanın’ anlamını açıklayan Elçi, “Herkes stoklamak isterdi ama mümkün olmayabilir. Hali vakti olanlar iyi kötü stoğunu topladı ama Cizre’nin yüzde 70’i yoksuldur. Gündelik işlerde yevmiyelerle çalışır. Bu insanların stok yapmaları mümkün değil. Tabii ki arzularlar, ama imkanı olmamış insanlar vardır. Yasağın uzun sürmesi halkı açlığa terketmek demektir” dedi.

Tanklardan ‘evleri boşaltın’ anonsu

Tanklardan halkın evlerini boşaltmasına dair anonslar yapıldığı bilgisini sorduğumuz Elçi, özellikle Cudi ve Nur mahallelerinde anonslar yapıldığına dair bilgiler aldıklarını doğrularken, altı ilçesinden ikisinde ‘süresiz sokağa çıkma yasağı’ olan Şırnak’a dair gözlemini de huzursuzluğun tüm kente hakim olduğunu söyleyerek paylaştı.

‘Ne olursa olsun masada çözülmeli’

Hem bölgeyi hem de Kürt sorunu tarihsel sürecini iyi bilenlerden biri olan Baro Başkanı sözlerini şöyle bitirdi: “Kürt sorunu nihayetinde masada çözülecek. Çatışma ortamı 100 yıl sürse de sonu böyle olacak. İki buçuk yıl devam eden kör topal bir barış süreci vardı. O süreçte Türkiye’nin neredeyse tamamından destek görüyordu. Çatışmalar başladıktan sonra cumhurbaşkanı ‘Süreç buzdolabında’ dedi. Olay inatlaşmaya gitmeden kalındığı noktadan müzakerelerin başlamasını arzuluyoruz. Her başkaldırış, çözülmeden ötelenmiştir. Güvenlikçi yöntemler terkedilmeli, müzakereler yeniden başlamalı.”