Emeklilerden miting: İnsanca yaşanacak maaş istiyoruz

Emeklilerin Sendikası, DİSK/Emekli-Sen ve Emeklilerle Dayanışma Sendikası tarafından düzenlenen 'Büyük Emekli Mitingi', Ankara'da yapılıyor. Mitingde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ''Emeklikte insanca yaşam haktır' diyerek mücadele ediyoruz' dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise, 'Omuz omuza, bir arada, örgütlü bir şekilde her alanda hakkımız arayacağız' ifadelerini kullandı.
Emeklilerden miting: İnsanca yaşanacak maaş istiyoruz
2023-12-10 19:42:41   Güncelleme: 2023-12-10 19:42:41    

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından düzenlenen 'Büyük Emekli Mitingi', Ankara Anıtpark'ta düzenlendi.

Anka ve BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre yoğun katılımın olduğu mitinge sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar destek verdi.

Bazı sendika yöneticilerinin de emeklilerin ücretlerinin artırılması taleplerini dile getirdikleri mitingde, katılımcılar 'Sefalet ücreti değil, insanca yaşanacak maaş istiyoruz', 'Susma haykır, yoksulluğa hayır' yazılı dövizler taşıdı.

Çerkezoğlu: Emeklilerin mücadelesi ülkemizin geleceğinin mücadelesidir

Mitingde açıklamalarda bulunan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, 'Emeklilik alanında yaşanan her türlü adaletsizliği ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. 'Emeklikte insanca yaşam haktır' diyerek mücadele ediyoruz. 'Emekli olmak haktır' diyerek mücadele ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu, yıllarca çalıştıktan sonra emekli olanların insanca yaşayacakları bir ücret almaları gerektiğini belirterek, bunu sağlamanın devletin ve iktidarın sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Çerkezoğlu, şunları söyledi: 

'Biz biliyoruz ki bugün bu meydanda olan, olmayan bütün dostlarımızla birlikte dayanışma içinde ama mutlaka birlik ve bütünlük içinde bu mücadeleyi kazanacağız. Bugün emeklilerin mücadelesi, emeklilikte insanca yaşam mücadelesi; aynı zamanda çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğinin mücadelesidir, aynı zamanda ülkemizin geleceğinin mücadelesidir, memleket mücadelesidir.'

CHP'li Taşcıer: Emeklilerin aldığı ücret 'ölüm bedeli', açlık sınırının üçte biri

Çerkezoğlu'ndan sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşcıer, 'Sizlere, 'Haklıyla haksız karşı karşıya geldiğinde haklıdan yana olacağız, sermaye ile emek karşı karşıya geldiğinde emekten yana olacağız' diyen, mücadelenizde, Meclis'te, her yerde yanınızda olacağını söyleyen Genel Başkanımız Özgür Özel'in selamını getirdim' dedi.

Haklı mücadelelerinde her zaman emeklilerin yanlarında olduklarını vurgulayan Taşcıer, 'Yarın Meclis'te bütçe görüşmeleri başlayacak, emekliyle ilgili tek bir düzenleme dahi yok. Bu ülkede şu an emeklilerin aldığı ücret, neredeyse 'ölüm bedeli', açlık sınırının üçte biri. Son 5 aylık enflasyon ile birlikte bugün bir emeklinin cebine giren gerçek ücret 5 bin lira. Bugün eğer açlık sınırı 14 bin liraysa sizin aldığınız üçte bir ödenek, aslında 'Bu emekliler; değil aç kalmak, ölüme mahkum edilsin' diyen bir anlayışın göstergesi. Burada buna 'hayır' diyoruz' diye konuştu.

'Sizler yıllardır verdiğiniz emeğin karşılığını istiyorsunuz' diyen Taşcıer, şöyle devam etti:

'Emekliler bu ülkenin zenginliğinden adil bir şekilde payını alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Omuz omuza, bir arada, örgütlü bir şekilde her alanda hakkımız arayacağız.'

DİSK Genel Sekreteri Kalender: En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyoruz

DİSK Emekli Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender ise şöyle konuştu:

'Dünya İnsan hakları Günü’nde bu ülkenin emeklileri sokakta. Tüm yükü halkın sırtına yükleyerek bütçe hazırlıyorlar. Sermayeyi teşvik bütçesi sağlığın yükünü hastaya, patronun yükünü işçi ve emekçiye, devletin borcunu emekliye akıtacak bir bütçe. Emeğin meydanından iktidara sesleniyoruz. İnsan yakışır bir emeklilik için mücadelemizin ortak taleplerimizin haklı olduğunu biliyoruz. Ücretlerimizin kamu çalışanlarının en düşük ücretleriyle eşit olmasını ve en düşük emekli aylığı tabanın asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyoruz.'

EDS Genel Başkanı Şahbaz: Bizleri yoksullukla imtihan edenler, hakkaniyetli olun

Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) Genel Başkanı Mahinur Şahbaz ise 'Bizleri görmeyenlere, sesimizi duymayanlara sözümüzü söylemeye geldik. Ekonomik krizi, sömürüyü, savaşı, baskı aracı olarak kullananlara, bizleri yoksullukla, zamlarla imtihan edenlere; daha fazla vicdansızlık yapmayın, hakkaniyetli olun!' dedi.

Tüm Emekli-Sen  Genel Başkanı Ergen: Ülkeyi ekonomik bataklığa soktunuz

'Bu hayat pahalılığında cebinizdeki son kuruşu da harcayıp açlığa, susuzluğa rağmen buralara geldiniz' diyerek emeklilere seslenen Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen de, 'Ülkeyi ekonomik bataklığa soktunuz, laikliği yok ettiniz. Şimdi de Anayasa’dan çıkartmak istiyorsunuz. Sendika, örgütlülük engelleniyor. Sendikamıza dava açılıyor. Bütün bu yönetememe krizini emeklilerin, emekçilerin sırtına yükleyecek kadar pervasızlık kol geziyor' diye konuştu.