Erbil'de bir Türk diplomatın olduğu restorana saldırı! Diplomat hayatını kaybetti

Irak'ın Erbil kentinde Türk Konsolosluk çalışanlarının yemek yediği restorana silahlı saldırı düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı saldırıda bir başkonsolosluk çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Erbil'de bir Türk diplomatın olduğu restorana saldırı! Diplomat hayatını kaybetti
2019-07-17 19:42:00   Güncelleme: 2019-07-17 19:42:00    

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, 'Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Saldırıda ayırca bir Iraklı hayatını kaybederken bir kişi de ağır yaralandı.

Restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı. Saldırı sonucu bir Türk diplomat olay yerinde şehit oldu. 

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. 

Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Saldırının Erbil'deki Türk Başkonsolosluğu'na 3.5 kilometre uzaklıkta olan 'Huqqabaz' isimli bir restorana yapıldığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'na göre görev sırasında öldürülen son Türk diplomat, 1994'te yaşamını yitiren Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erbil'deki saldırı ile ilgili olarak, 'Gereken cevap verilecektir' açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erbil'de bir Türk Başkonsolos çalışanının saldırıya uğramasıyla  ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, 'Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir' açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırı hakkında hem Erbil hem de Bağdat ile temas halinde olduklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'Erbil’de diplomatlarımıza yönelik saldırıyı lanetliyor, hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması için ilgili makamlarımız çalışmalarını sürdürmektedir' dedi.

Irak'tan açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, 'Erbil’de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz' ifadelerini kullandı.

Söz konusu saldırıda Irak vatandaşı bir kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin ise yaralandığı bilgisine yer veren Sahhaf, saldırıya ilişkin detayların ortaya çıkarılması için resmi taraflarla koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.

CHP’den tepki

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, saldırıya ilişkin, 'Erbil Başkonsolosluğu görevlilerimize yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, şehidimize Allah’tan rahmet diliyor, acılı ailesine ve Dışişleri camiasına sabırlar diliyoruz.' ifadesini kullandı.

Saldırıyı şiddetle kınayan Çeviköz, şunları kaydetti:

'Menfur saldırıda maalesef bir Dışişleri personelimiz hayatını kaybetmiş ve iki personelimiz yaralanmıştır. Erbil Başkonsolosluğu görevlilerimize yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, şehidimize Allah’tan rahmet diliyor, acılı ailesine ve Dışişleri camiasına sabırlar diliyoruz. Saldırının kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiğinin derhal tespit edilmesi temennisiyle saldırıda yaralanan çalışanlarımıza acil şifalar diliyoruz.'

'Er geç anlayacaklar'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'ndaki Türk diplomatın şehit edilmesiyle ilgili paylaşımda bulundu.

Irak'ın Erbil kentinde düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli Türk diplomatın savunmasız bir haldeyken şehit edildiğini öğrendiğini belirten Şentop, bu hain saldırıya gereken cevabın en kısa sürede verileceğini bildirdi.

TBMM Başkanı Şentop, 'Milletimizin başı sağ olsun.' ifadesini kullandı.

Şentop, 'Türkiye'nin milli çıkarları doğrultusunda uyguladığı politikaları ve terörle mücadelesini taşeron örgütlere havale edilen saldırılarla engelleyebileceğini düşünenler, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır.' değerlendirmesini yaptı.

Barzani yurt dışı seyahatini yarıda kesti

Saldırı haberinin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani Fransa ve diğer yurt dışı temaslarını yarıda kesti. Neçirvan Barzani, bölgeye dönerek olayla ilgili bilgi alacak.

Türk diplomatlara en son saldırı 1994'te oldu

Son olarak 1994'te ASALA tarafından gerçekleştirilen saldırıda Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu şehit edilmişti.

ABD Büyükelçiliği'nden Erbil'deki saldırıya kınama

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Erbil'de Türk diplomatların silahlı saldırıya uğramasını kınadı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de Türk diplomatlara yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınadığını duyurdu. Yapılan açıklamada, 'Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Başkonsolosluğu görevlisinin ailesi, yakınları ve meslektaşlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz' ifadeleri kullanıldı.