Erdoğan: 120 teröristin listesini verdik, 'bize verin' dedik, vermediler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdiğini duyurdu. Ülkenin NATO'ya üyeliğinin önüne açan katılım protokolünü imzaladığını duyuran Erdoğan, sürecin TBMM'de devam edeceğini söyledi. Bu kararın, ülkelerimiz başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum diyen Erdoğan, Sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır. diye konuştu.
Erdoğan: 120 teröristin listesini verdik, 'bize verin' dedik, vermediler
2023-03-17 18:05:24   Mettre à jour: 2023-03-17 18:05:24    

Ortak basın toplantısında konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise Erdoğan'ın kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kararın Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber olduğunu vurgulayan Niinistö, Bugün atılan imzada TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizleri çok memnun ediyor. ifadelerini kullandı.

Komşusu İsveç'i hatırlatan Niinistö, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğinin İsveç olmadan tamamlanamayacağını vurguladı. İsveç halkı için 'İyi insanlar' diyen Cumhurbaşkanı, Ortak çıkarlarımız var. İki komşu üyeyiz, Baltık Denizi'nde kıyımız var. Umut ediyorum 32 üye ülke olur ittifaka diye konuştu. Bir gazetecinin Finlandiya tam ne yaptı? sorusuna ise Erdoğan Bizim İsveç'e karşı farklı bir yaklaşımımız yok. İsveç, teröristlere kucak açtı. yanıtını verdi.
Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor

Ortak açıklamada konuşan Erdoğan'ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

Türkiye, binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. Dünyanın en eli kanlı yapılarıyla eş zamanlı mücadele ediyoruz. Milletimizin canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.  NATO'nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu konusu, elbette görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor.
Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, mecliste onay sürecini başlatmaya karar verdik

Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlamasına Madrid'de yapılan NATO zirvesinde onay vermiştik. Eş zamanlı olarak 3'lü muhtırayı imzalamak suretiyle, Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Geride bıraktığımız süre zarfında Finlandiya'nın 3'lü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye minayen, Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimiz'deki onay sürecini başlatmaya karar verdik.

Bu kararın, ülkelerimiz başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum. Finlandiya'nın üyeliğiyle NATO, bu sayede küresel güvenlik istikrarın muhafazasında, etkin rol oynayacaktır. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır.

İsveç ile olan görüşmelerimizi ise, ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada, sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise şu ifadeleri kullandı:

Sayın Cumhurbaşkanı, şahsınıza teşekkürlerimi iletmek isterim. Bence siz, her yerde, herkesle, görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de bunu yapan tek kişisiniz. Çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. İyi olan ilişkilerimizi sürdürüyoruz.

NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizleri çok memnun ediyor. Bugün atılan imzada TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Aynı zamanda meclisimizdeki milletvekillerinin yüzde 95'i geçtiğimiz bahar döneminde NATO üyeliği başvurumuzu destekledi. Şimdi de bu önümüzdeki süreç içerisinde tamamlanmak üzere, sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Tabii bir komşumuz da var, İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk ve çok iyi ikili ilişkilerimiz var. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği, İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu üyeyiz, Baltık Denizi'nde kıyımız var. Umut ediyorum 32 üye ülke olur ittifaka.

Bir gazetecinin Finlandiya tam ne yaptı? sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: Bizim İsveç'e karşı farklı bir yaklaşımımız yok. İsveç, teröristlere kucak açtı. Stockholm Caddesi, sürekli olarak Türkiye'deki PKK,PYD,YPG, bunların uzantılarıyla bu caddelerde sürekli gösteriler oluyor ve Sayın Başbakan'a da bunları söyledik. 120 civarında teröristin listesini verdik, bunları bize verin dedik. Sayın Başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Tabii bu teröristleri bize veremeyince, bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız olumlu değil. Finlandiya'da bu tür eylemler olmadığı için de Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak durumunda kaldık ve bunun için de Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı bugün attığımız imza ile gösterdik ve süratle dışişleri bakanlığından yazı bana geldi, ben de şu an yazıyı parlamentomuza gönderdim. Bundan sonrası komisyon, oradan da genel kurula gidecek. Temenni ederim ki seçim öncesi yetişirse, seçim öncesi yetiştirmek.

Niinistö'nün yanıtı ise şöyle oldu: Finlandiya geçen yaz Madrid'de üzerinde mutabık kaldığımız her şeyi gerçekleştirdi. Bizim yetkililerimiz o tarihten itibaren her zaman temasta kaldılar. Daha iyi anladılar, terörle mücadele konusunda. Bence bu da Türk dostlarımızı ikna eden unsurlarımızdan bir tanesi olduğunu düşünüyorum. Bu belgeyi imzaladığında bizim için önemli bir andı.

İsveç, Türkiye'deki seçimleri bekliyor olabilir mi? sorusunu Erdoğan şöyle cevapladı: Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine olumsuz bir yanı yok. Ama Türkiye'nin terörle mücadelede bir kırmızı çizgisi var. Bizler Türkiye'ye yönelik atılan olumsuz adımları gördüğümüz sürece, bu nereden gelirse gelsin her türlü tavrı almaya hazırız. Bu NATO gibi bir kuruluşun kalkıp da eğer terörle mücadelede Türkiye'yi yalnız bırakırsa, tabii ki Türkiye olarak biz bu tür ülkelere de evet demeyiz. 124 kişilik bir terör listesi verdik. Buna yönelik İsveç'in attığı olumlu bir adım yok. Böyle bir olumlu adım olmayınca da kusura bakmasınlar, Sayın Başbakan iyi bir insan olabilir. Bizim için netice önemli. Bunu görmediğimiz sürece terörle mücadelede, bu tür olaylar olduğu sürece bizim de yaklaşımlarımız bugünkü gibi olacaktır.

Ayrıntılar geliyor...