Erdoğan: Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili, 'Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor. Biz de altı şubatta yaşadığımız depremlerin şiddeti ve yol açtığı yıkımın büyüklüğü üzerine uluslararası yardım çağrısında bulunduk. Türk dünyası yardıma ilk koşanlar arasında yer aldı. Aziz milletimiz bu desteğinizi hiçbir zaman unutmayacaktır' dedi.
Erdoğan: Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor
2023-03-16 14:52:40   Güncelleme: 2023-03-17 00:57:20    

Öte yandan konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Erdoğan, 'Tarafları müzakere masasına geri döndürme gayretlerimizi sonuna kadar sürdüreceğiz' mesajını verdi.

'Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi', Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 'Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım' teması ile Ankara'da toplandı. Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (sağ 4), Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev (sol 3), Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov (sağ 3), Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev (sol 4) ile gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar (sağda), Macaristan Başbakanı Viktor Orban (solda) ve Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov (sol 2) da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'Başkentimiz Ankara'da sizleri misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Sözlerimin hemen başında Aksakallar Konseyimizin değerli başkanı Sayın Binali Yıldırım'ın dün ebediyete irtihal eden kıymetli validesi Fahriye Yıldırım'a Allah'tan rahmet niyaz ediyorum.

Türkiye'de 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından bugün 'Afet Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım' temalı olağanüstü zirvemiz vesilesiyle bir araya geldik. Çağrıda bulunan can Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e şükranlarımı sunuyorum. Bu toplantının başarılı şekilde icra edilmesi için gayretlerini esirgemeyen dönem başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve katılımlarınızdan dolayı siz dost ve kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Ayrıca teşkilatımızın gözlemci üyesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'ın da aramızda bulunmasından duyduğum memnuniyeti hasleten ifade etmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de aramıza katılmasıyla aile meclisimiz artık daha da güçlendi. Teşkilat olarak Kıbrıs Türk Halkına güçlü ve kararlı desteğimizi somutlaştırdık. KKTC'nin tanınması ve Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizin maruz kaldığı kısıtlamaların kaldırılması için verdiğimiz mücadeleyi sürdüreceğiz.

Bugün sizleri misafir eden Ankara, 31 yıl önce Türk Dili Konuşan Ülkeler Birinci Zirvesi'ne ev sahipliği yapmış, teşkilatımızın ilk tohumları bu vesileyle atılmıştı. Bugünkü zirvemizle Türk dünyasının tek yürek, tek vücut olduğunu en üst düzeyde bir kez daha göstermiş olacağız.
'Eşine az rastlanır bir tabii afet'

Ülkemizin güneyindeki 11 şehir, 6 Şubat günü şiddeti ve yıkıcılığı itibarıyla dünyada eşine az rastlanır bir tabii afetle sarsıldı. Bu depremlerden yaklaşık 14 milyon vatandaşımız doğrudan etkilenirken, birlikte depremde vefat eden Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülke vatandaşı kardeşlerimiz için de burada başsağlığı diliyorum. Bu büyük felaketin yaralarını sarmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Arama kurtarma çalışmalarını bitirdik. Enkaz kaldırma faaliyetlerini yürütürken ve geçici barınma bölgeleri kurarken süratle kalıcı konutların inşasına da başladık.
'650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim edeceğiz'

Önümüzdeki 1 yıl içinde 319 bin toplamda ise 650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. İnşallah deprem bölgesini en kısa sürede yeniden ayağa kaldıracağız.
'Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor'

Dost ve kardeş ülkelerin de desteğiyle inşallah deprem bölgemizi kısa sürede yeniden ayağa kaldıracağız. Biz henüz deprem felaketinin yaralarını sarmakla meşgulken aynı bölgede bir de sel afetine maruz kaldık. Eşine rastlanmamış bir yağışın yol açtığı sellerde Şanlıurfa ve Adıyaman’da çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybederken yerleşim yerlerimizde ciddi hasar oluşturdu. Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor. Biz de altı şubatta yaşadığımız depremlerin şiddeti ve yol açtığı yıkımın büyüklüğü üzerine uluslararası yardım çağrısında bulunduk. Türk dünyası yardıma ilk koşanlar arasında yer aldı.
'En zor anımızda bizi yalnız bırakmadınız'

En zor anımızda bizi yalnız bırakmadınız. Arama-kurtarma ekipleri birçok vatandaşımızı yeniden hayata bağladı. Yaralılarımızı tedavi ettiniz. Gönderdiğiniz ata yadigarı çadırlar milletimize yuva oldu. Aziz milletimiz bu desteğinizi hiçbir zaman unutmayacaktır.
'AB Komisyonu ve Dönem Başkanı İsveç'te 20 Mart'ta uluslararası bağışlar düzenlenecek'

'AB Komisyonu ve Dönem Başkanı İsveç'te 20 Mart'ta uluslararası bağışlar düzenlenecek. Afetler ve etkileriyle mücadelede çok taraflı iş birliklerimizi artırmamız aşikardır. Aralık ayında İçişleri Bakanlığımızın ev sahipliğinde Ankara'da Bakanlar Toplantısı gerçekleştirildi.'

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü