Erdoğan: Putin'e bizzat ifade ettim!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Türkiye sınırında bulunan Bayırbucak bölgesinde yaşayan Türkmenlere yönelik yürüttüğü operasyonlara ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Erdoğan: Putin'e bizzat ifade ettim!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Ekonomiye Değer Katanlar 2015 Ödül Töreninde konuşuyor. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Türkiye'nin büyümesinden, güçlenmesinden rahatsız olanlar var. Bunun için içeride ve dışarıda her türlü engel çıkartılıyor. 

Biz millet olarak sıkıntılarla yüzleşmeye gerektiğinde fedakarlık yapmaya alışkınız. Bu bakımdan ne bölücü terör örgütünün faaliyetleri ne Suriye'de yaşananlar nede Irak'ta yaşananlar bizim için caydırıcı değildir.

Bölgedeki bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne ve huzuruna önem veriyoruz.

Irak'ta yaşanan hadiselerin gerisindeki saiklerden biri de aynı şekilde Türkiye'nin güçlenmesinden duyulan rahatsızlıktır. Elbette birileri istemiyor diye biz çalışmalarımızdan vazgeçecek değiliz. Nasıl birileri istemiyor diye güneş doğmaktan vazgeçmezse, ilahi nizama uygun şekilde geceleri gündüzler takip ederse Türkiye de yolundan asla dönmez, dönmeyecektir.

Biz millet olarak mücadeleye, zor şartlarda çalışmaya, sıkıntılara, gerektiğinde fedakarlığa, ileri atılmaya alışkınız, bizim fıtratımız böyle. Bu bakımdan ne bölücü terör örgütünün faaliyetleri, ne Suriye'de önümüze çıkarılan engeller, ne Irak'ta muhatap olduğumuz riyakarlık sürpriz değildir, caydırıcı ise hiç değildir.

Hemen yanıbaşımızdaki İznik, bizim bu coğrafyadaki ilk devletimiz Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkentidir. Daha sonra Konya'ya taşındı. Anadolu Selçuklu Devleti, Haçlı ordularına karşı en güçlü direnişi gösteren devlettir. Bu devletimiz, tarihteki şanlı, şerefli yerini alırken Bursa bir kez daha kuruculuk vasfını ortaya koymuştur. Osmanlı Devleti Bursa'nın başkent oluşuyla yüzünü Batı'ya dönmüş ve tarihimizin en büyük mücadelesini başlatmıştır. 

Her büyük hamlemizden önce kadim coğrafyamız olan Mezopotamya'da birliğe ve dirliğe ihtiyaç duyduğumuzu görüyoruz. Bu anlayışla Suriye'nin, Irak'ın, Mısır'ın toprak bütünlüğüne, barışına önem veriyoruz.

Türkiye hem Avrupa, hem Asya, hem Afrika ülkesi olan tek ülkedir. Özellikle Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da yaşanan her olayın muhatabıyız. Balkanlar’da, Avrupa’da yaşanan her olaya Türkiye müdahil oluyor. Kafkaslar’da Türkiye tavır koyma ihtiyacı duyuyor. Her hadisede bir şekilde Türkiye’nin adı geçiyor. Ama dikkat ediniz, bu bölgelerinde hiçbirinde de Türkiye’nin adının zulümle, şiddetle, sömürgeyle, istismarla geçtiğini göremezsiniz. Türkiye bulunduğu yerlerde sadece ve sadece mağdurun, mazlumun, garibin, kimsesizlerin elinden tutmak için vardır. Özellikle çok köklü bağlarımızın bulunduğu bölgelerdeki varlığımızın esbabı mucibi sadece budur.

Bugün Suriye’deki soruna müdahil olan kaç ülkenin Suriye halkı gibi bir derdi var. 400 bin Suriyeli 5 yıl içinde öldürüldü. Devlet terörüyle... Aynı şey, Rusya tarafından yapılan bombalamalarda, “Bize Türkmenlerden bahsedilmedi” diyorlar. Doğru konuşmuyorlar. Sayın Putin’e heyetlerarası toplantıda “Orada IŞİD yok, Bayırbucak Türkmenleri var diye bizzat ifade etmiştim.