Erdoğan: Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen iftarda büyükelçiler ile bir araya geldi. İftar sonrası yaptığı konuşmada Erdoğan, Ukrayna krizinde Türkiye'nin arabulucu rolüne dikkat çekti. Erdoğan, 'İstanbul'daki görüşmelerden taraflar ve uluslararası toplumun mutmain olacağı neticenin alınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz' dedi.
Erdoğan: Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz
2022-04-18 19:20:51   Güncelleme: 2022-04-18 19:20:51    

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Son iki yılda 160 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteğinde bulunduk. Bugüne kadar 19 ülkeye 6.3 milyon doz aşı hibesi yaptık.

(Rusya-Ukrayna)İki komşumuz arasında önce ateşkesin, ardından da kalıcı barışın tesisi insanlık adına yapılmış en hayırlı işlerden biri olacaktır.

İstanbul'daki görüşmelerden taraflar ve uluslararası toplumun mutmain olacağı neticenin alınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine de dikkat çeken Erdoğan, 'Ermenistan'la normalleşme sürecini samimiyetle sürdürüyoruz. Balkanlar'da yeni gerilimin önüne geçilmesi, istikrarın muhafazası için gayret sarf ediyoruz' dedi.

İsrail'de kolluk kuvvetlerinin Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği sanldırıya da değinen Erdoğan, 'Mescid-i Aksa'da yapılanları görüyoruz. Bu, bizler için gerçekten üzüntü kaynağıdır. Bundan sonraki süreçte temenni ederim ki bunları bir daha yaşamayız' ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmenlerle ilgili Erdoğan, isteğe bağlı geri dönüşler hakkında, 'Türkiye, 3.5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye geçici ev sahipliği yapmaktadır. Tek başına bırakılmış olsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz' dedi.