Dilekçede, "Yunan Gazetesi’nde Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik olarak kullanılan ifadeler, dramatik bir ahlaki çöküntünün en çirkin tezahürlerinden biridir. Yunan kamuoyunun sessizliğine bakılırsa bu ahlaki çöküntünün marjinal kesimlerle sınırlı olmadığı anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Dilekçede ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS'in) ifade özgürlüğünü koruma altına alan 10. maddesine vurgu yapıldı:
"İfade özgürlüğü, sınırsız bir hak niteliği taşımamakta olup Sözleşme’nin 10. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen amaçlarla sınırlandırılabilecektir. Bu durum, ifade özgürlüğünün mutlak bir hak niteliği taşımadığını ve sayılan durumların varlığı halinde hakka müdahale imkanı verildiğini göstermektedir. Demokratik toplumdaki önemine rağmen ifade özgürlüğü, mutlak nitelikte olmayıp bazı sınırlamalara tabidir."
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da gazetenin yetkilileri hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 12, 13 ve 299. maddeleri uyarınca "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlatılmasına karar verdi.
Atina merkezli Dimokratia Gazetesi, 18 Eylül tarihli manşetinde Cumhurbaşkanı Erdoğanı'ı hedef alarak hakaret içeren bir ifadeye yer vermişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayın ardından Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrıldığını duyurdu.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da gazete manşeti hakkında açıklama yaparak, Erdoğan'ı hedef alan manşet için "Saldırgan dil kullanımı ülkemizin siyasi kültürüne aykırıdır ve ancak kınanabilir" ifadelerini kullanmıştı.