Erdoğan'ı Kahire'de havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi karşıladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) özel uçak ile Mısır'a gitti. Erdoğan, 11 yıl sonra ilk kez gittiği Kahire'de, geçmişte 'katillik' ve 'darbecilikle' suçladığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından karşılandı.
Erdoğan'ı Kahire'de havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi karşıladı
2024-02-14 15:36:05   Güncelleme: 2024-02-14 15:36:05    

Erdoğan'ı Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Sisi'nin yanı sıra 10 yıllık aradan sonra geçen sene göreve atanan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından karşılandı.

Erdoğan'a ziyarette eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik ediyor.

Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile İttihadiye Sarayı'nda ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi tarafından heyeti onuruna verilen resmi yemeğe katılacak.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler, 2013 yılında o dönem Genelkurmay Başkanı olan Sisi'nin liderliğinde yapılan darbeyle bozulmuştu. AKP iktidarının yakın ilişkiler kurduğu Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi devrildikten sonra, Erdoğan Sisi'yi 'tiranlıkla' suçladı. Aynı yıl içinde iki ülke arasındaki ilişkiler maslahatgüzar seviyesine düşürüldü. 

Erdoğan, yıllar içinde Doğu Akdeniz ve Libya gibi başlıklarda rekabet içinde olduğu Mısır'ın Cumhurbaşkanlığı'nı 'katillik', 'zalimlik' ve darbecilikle suçladı. 

2021 yılında iki ülke arasında başlatılan istikşafi görüşmelerin ardından normalleşme süreci hız kazandı ve Sisi ile Erdoğan ilk kez 2022'nin kasım ayında Katar'da yapılan Dünya Kupası'nın açılış karşılaşmasında bir araya geldi. İkili daha sonra 10 Eylül 2023’te de Yeni Delhi’deki 18'inci G20 Liderler Zirvesi’nde heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. 

4 Temmuz 2023'te taraflar karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı. 

Erdoğan-Sisi görüşmesinin ana gündem maddesinin İsrail-Hamas savaşı ve Gazze’deki insani durum olması bekleniyor. Türkiye-Mısır ilişkilerinin uzun süreli gündemlerinden Libya ve Doğu Akdeniz başlıklarının; ayrıca ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılacak adımların da konuşulması bekleniyor.