Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin ile gazetenin Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında TCK 301. maddeden açılan davanın karar duruşması İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
21 Kasım 2015 tarihli "Susmak katliam, direnmek zafer", 22 Kasım 2015 tarihli "Nisebin ve Gever'den Çağrı: Soykırım Saldırılarına Karşı Her Yerde Serhildana" ve 25 Kasım 2015 tarihli "Êdi bes e" başlıklı haber ve yazılar gerekçe gösterilerek açılan davada Çapan ve Keskin, "Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama" gerekçesi ile cezalandırıldı. Çapan ve Keskin'in katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Duruşmada mahkeme Çapan ve Keskin'e, ayrı ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Çapan ve Keskin'in birden fazla suçu işlediklerini ileri süren mahkeme heyeti, cezayı yarı oranında arttırarak, ayrı ayrı 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme heyeti "Sanıkların geçmişi ve sosyal ilişkilerini" göz önünde bulundurarak, cezada indirime gitmedi.
AYRI AYRI 5 YIL 3 AY HAPİS
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile gazetenin Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan ve gazetenin muhabiri Ersin Çaksu hakkında açılan davanın karar duruşması da görüldü. Keskin, Çapan, Çaksu ve Aykol'un katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Mahkeme hakimi, Keskin ve Çapan'a ayrı ayrı 3 yıl hapis cezası verdi. Bu cezada 1/6 oranında artırım yapan mahkeme heyeti cezayı 3 yıl 6 aya çıkardı. 3 yıl 6 aylık cezayı da 1/2 oranında arttıran mahkeme, 5 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
ÇAKSU VE AYKOL’UN CEZASI ERTELENDİ
Mahkeme, Çaksu'ya da aynı suçtan 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Cezada 1/6 oranında indirim yaparak, 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ise aynı suçtan 1 yıl hapis cezası aldı. 1/6 oranında artırım yapılarak 1 yıl 2 ay hapse, bu da 1/4 oranında artırım yapılarak 1 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına dönüştürüldü. Burada da 1/6 oranında indirim yapan mahkeme 1 yıl 3 ay 12 gün hapis cezası verdi. Çaksu ve Aykol'un cezası ertelendi.
Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Avukat Ayşe Batumlu'nun bir yazısına dair açılan davada da ceza çıktı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında Batumlu'ya "Suç işlemeye tahrik" gerekçesi ile verilen 5 aylık ceza ertelendi.
KESKİN: GİTMEYECEĞİM, BU ONLARIN AYIBI
Avukat Eren Keskin kendisine verilen cezayı değerlendirerek şunları ifade etti:
“Benim hakkımda hem para cezaları hem de çok sayıda hapis cezası var. Ben sadece bir gazetenin yazı yazma özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü savundum. İfade özgürlüğünü savunmanın bedelinin bu kadar ağır olduğu bir coğrafyada insan haklarından söz etmek mümkün değil. Üstelik bu yazıların hiç birini ben yazmadım. Başkalarının yazıları. Başkalarının yazılardan bizlerin ceza alması, hiç kimsenin ceza almasını savunmuyorum. Düşünce özgür olmalı ama bu Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere ne kadar aykırı davrandığının çok açık bir göstergesidir. Avrupa Birliğini göreve çağırıyorum. Gerçekten ifade özgürlüğünün geldiği şu noktada ömründe hiçbir şiddetin aracı olmamış bir insana bu kadar ağır bir cezanın verilmesi gerçekten akıllı bir şey değil.” Keskin Türkiye’yi terk etmeyeceğini de tekrarlayarak, “Ben kesinlikle gitmeyeceğim. Ben suçlu değilim. Ben gitmeyeceğim. Ben sadece ifade özgürlüğünü savundum. Bu onların ayıbı, benim ayıbım değil”
Keskin, mahkeme kararına karşı sosyal medya hesabı Twitter'den da "Bugün Özgür Gündem gyy nedeniyle, Hakkımda toplam 7,5 yıl hapis cezası verildi. İsyan ediyorum" paylaşımı yaparak tepki gösterdi.
Hakkında 143 dava olan Keskin’e, bu güne kadar 355 bin 920 TL para cezası verilirken, bunun 105 bin 920 TL’si onaylandı. Yargıtay’da ise onaylamayı bekleyen 250 bin TL para cezası ve 5 yıl hapis cezası bulunuyor.
DAVA HAKKINDA
KHK ile kapatılan Özgür Gündem'de yayımlanan 27 Aralık 2015 tarihli "Bu fotoğrafları unutmayacağız", 30 Aralık 2015 tarihli "İhanet deyip hedef gösterdi" ve 27 Aralık 2015 tarihli "Üç DEM-GENÇ üyesi tutuklandı" haber ve yazılarında "Cumhurbaşkanına hakaret" edildiği iddiasıyla soruşturma açıldı. 15 ayrı dava dosyası İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirildi. Yargılamalar TCK 299. Maddeden yapıldı. TCK 301. Maddeden ise açılan 13 ayrı davada İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ile birleştirildi.