Erkan Baş: Can Atalay esir tutuluyor

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, AYM kararına rağmen tahliye edilmedi. Mahkeme heyeti ve kalemi, tahliye kararını değerlendirmesi gerekirken adliyeden ayrıldı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, adliye önünde yaptığı açıklamada, 'Mahkeme talimat bekliyor. Asla bu hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Can Atalay esir tutuluyor, bu esaret bir an evvel son bulmalıdır' dedi.
Erkan Baş: Can Atalay esir tutuluyor
2023-10-31 05:17:39   Güncelleme: 2023-10-31 05:17:39    

TİP milletvekilleri ve avukatlar, Atalay'ın tahliyesi için İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde 13. Ağır Ceza Mahkemesi önüne giderek mahkeme heyetiyle görüşmek istemişti. Adliye güvenliği; avukat ve milletvekillerinin heyetle görüşmesine izin vermedi, kapıları kilitlemişti. TİP İstanbul milletvekili Sera Kadıgil, duruma tepki göstererek adliye önünde 'adalet nöbeti' çağrısında bulunmuştu.

Mahkeme heyeti ve kalemi kararı değerlendirmeden adliyeden ayrıldı. 

Adliye önünde açıklama yapan TİP Genel Başkanı Baş, şunları söyledi: 

'Adına adalet sarayı denilen bu adaletsizlik abidesinde maalesef hukukun gerektirdiği karar alınamadı. Kendimize vekil olarak tayin ettiğimiz, yetmeyince mahkemeler aracılığıyla bunu tescil ettirdiğimiz esir milletvekilimizin tahliyesi için mücadele ediyoruz. Kararı veremeyen heyet yaptığının kanun dışı olduğunu bilerek açık bir şekilde suç işliyor. AYM'de hukuksuzluğu tescil etti. Artık hukuk sözünü söyledi. İlgili mahkemenin AYM'nin kararını yerine getirmesi gerekiyor. Seçilmiş bir milletvekilinin görevini yapması engellemektedir. Hatay halkı mağdur edilmektedir. Mahkeme talimat bekliyor. Asla bu hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Can Atalay esir tutuluyor, bu esaret bir an evvel son bulmalıdır.

'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı suç işliyor'

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri beş gündür AYM kararını uygulamayarak suç işliyor. Milletvekillerinin üzerine güvenliği saldırtanlar, buna talimat veren ve engel olmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı suç işliyor.'