Esad: Rusya kazanırsa tüm küçük ülkeler kazanır

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya devlet kanalı Russia Today'e (RT) verdiği söyleşide topraklarına yönelik 'bir Türk işgaline karşı direneceğiz' dedi. Esad ilk aşamada 'bir halk direnişi' olacağını, konuşlu olduğu yerlerde ise ordunun karşı koyacağını açıkladı.
Esad: Rusya kazanırsa tüm küçük ülkeler kazanır
2022-06-10 10:10:06   Güncelleme: 2022-06-10 10:10:06    

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya resmi devlet kanallarından Russia Today'a (RT) verdiği söyleşide 'Suriye topraklarına yönelik herhangi bir Türk işgaline karşı direneceğiz' dedi.

Suriye devlet haber ajansı SANA'nın geçtiği özette Esad, 'Eğer bir işgal olursa, ilk aşamada halk direnişi olacak' dedi ve ekledi. 'Elbette direniş Suriye ordusunun mevzilendiği yerlerde olacak, ordu Suriye'nin tüm bölgelerinde konuşlandırılmıyor ve askeri koşullar doğrudan çatışmaya el verdiği durumda bunu yapacağız.'

Esad 'İki buçuk yıl önce Suriye ve Türk ordusu arasında bir çatışma yaşandı[ğını] anımsattı: 'Suriye ordusu Suriye topraklarına giren bazı Türk hedeflerini imha etmeyi başardı...Askeri kabiliyetlerin izin verdiği ölçüde durum aynı olacak... Ayrıca , halk direnişi olacak.' 

Rusya'yla ittifak stratejik

Esad, Rusya'nın, NATO'nun genişlemesi meselesiyle ilişkilendirilemeyecek bir saldırıya maruz kaldığını, bunun Birinci Dünya Savaşı öncesinde başlayan bir saldırı olduğunu savundu.

Esad, Rusya'nın, Suriye'nin bir müttefiki olduğunu belirterek, 'Birinci Dünya Savaşı'ndan önce de Rusya'ya yönelik saldırılar vardı. Saldırılar şimdi de devam ediyor. Rusya'nın buradaki rolü, uluslararası dengeler açısından çok önemlidir' diye konuştu.

Esad, 'Bugün Rusya'nın gücü, uluslararası dengenin yeniden kurulmasını gerektiriyor. Rusya, kendisine yönelik savaşı kazanırsa ya da dünya sahnesindeki siyasi konumunu daha da güçlendirirse, bir müttefik olarak bu bizim yararımıza olacaktır' dedi.

Esad, Rusya'nın şimdiki savaşı kazanmasının Rusya'nın müttefiki olsun olmasın bütün nispeten küçük ülkelerin durumunu güçlendireceğini ileri sürdü.

'Rusya'ya iki açıdan bakabiliriz. Birincisi bir müttefikinki; müttefikimiz muharebeden zaferle çıkarsa ya da siyasal konumu uluslararası arenada güçlenirse bu bizim için de bir kazanç olur. İkinci bir perspektiften bakıldığında da, Rusya'nın bugünkü gücü, uluslararası dengenin kısmi de olsa restorasyonunu oluşturuyor. Tanık olduğumuz bu yeniden dengelenme, Suriye dahil daha küçük ülkeleri etkileyecek. Bu sonuç olarak – diğer hukuksal yönlere girmeksizin- benim stratejik görüşüm.' dedi.