Esir tutulan bir yunus ve fok hayvan hapishanesinde hayatını kaybetti

Yunuslara Özgürlük Platformu, Antalya'daki bir gösteri merkezinde iki haftada bir yunus ve fokun hayatını kaybetmesinin ardından, tüm yunus parklarının derhal kapatılması çağrısında bulundu. Platformdan yapılan açıklamada, hayvan hapishanesi olarak nitelendirilen Tarım ve Orman Bakanlığı denetimindeki "Waterhill" gösteri merkezinde art arda ölen yunus ve fokun nekropsi raporunun açıklanması istendi.
Esir tutulan bir yunus ve fok hayvan hapishanesinde hayatını kaybetti
2023-09-23 12:34:08   Güncelleme: 2023-09-23 12:34:08    

DHA'nın aktardığı habere göre yaklaşık 2 yılda Marmaris'te 5 yunusun öldüğünü ve bu ölümlerin geçiştirildiğini belirten platform sözcüsü Öykü Yağcı, "Tesis sahiplerine yaptırım uygulanmadı, hayvanlar koruma altına alınmadı. Ölümler devam ediyor. 2010'dan beri yunus ve fok ölümleri geçiştirilerek, hayvan hapishanelerine cüzi ve göstermelik para cezaları dışında yaptırım uygulanmamış. Belgeleriyle kanıtladığımız, yasa dışı esaret altında yunus üretimine dahi göz yumulmuş, esaret merkezlerine 10 yıl daha izin verilmiştir" dedi.

"Sanılanın aksine, yunus parkları kapatılmadı"

2010 yılında Fethiye'de, 2013 yılında Kaş'ta uzun süreli, eş zamanlı ve kitlesel mücadelelerle 2 yunus parkının kapatıldığını söyleyen Öykü Yağcı, "İzmir ve İstanbul Tuzla'da yine çabalarımızla engellenmiş olsa da Türkiye'de hala İstanbul, Kuşadası, Bodrum ve Antalya'nın farklı ilçelerinde birden fazla olmak üzere çok sayıda yunus parkı var. Sanılanın aksine, Hayvanları Koruma Kanunu'nda 2021 yılında yapılan değişiklikle yunus parkları kapatılmadı. Bakanlık, yunus parklarına çalışmaları için 10 yıllık süre tanıdı. Yeni yunus alınmaması, üretim yaptırılmaması yönünde sözde bir yaptırım getirdi" ifadelerini kullandı.

Yasağa rağmen yunus alım ve üretimi devam ediyor

Denetimin olmadığını, bu parkların yeni yunus alımına devam ettiğini, üretimin yapıldığını ve Marmaris soruşturma dosyasında bu durumu bizzat yasal olarak belgelediklerini belirten Yağcı, şunları söyledi:

"Bakanlık denetim ekibi tarafından tutulan belgelerde, Türkiye kara sularında yunus avı yasak olmasına rağmen hayvanların menşelerinin dahi sorulmadığını, üretim yasak olmasına rağmen tesiste gebe yunusların bulunduğunu gördük. Kaybedilen yunusların hasta olduğu ve çok sayıda antibiyotiğe maruz bırakıldığı daha önce görülmesine rağmen, sözlü olarak bilgilendirme ve gözle muayene neticesinde yunus parkı sahiplerine bırakılıp, geriye dönüldüğünü belgeleriyle gördük. Yunus parklarının hepsi derhal kapatılmalı, tutsak edilen tüm hayvanlar koruma altına alınmalıdır. Çünkü yunusların ve mors, fok, beyaz balina gibi tutsak edilerek gösteriye zorlanan diğer deniz memelilerinin yaşam alanlarından bir kez kopartılması, geri dönüşü uzun ve zorlu bir süreç yaratmaktadır."

"25 bin TL ceza, işletmeler için komik rakam"

Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nden (HAKİM) avukat Hacer Gizem Karataş ise Hayvanları Koruma Kanunu'nda 2021 yılında yapılan değişiklikle yunus parklarının kapatılmadığını, kapatılmaları için 10 yıllık süre verildiğini söyledi.

Karataş, bu süreçte yunus parklarının yeni bir hayvanı hapsedemeyeceği veya yunusları zorlayarak üretmeyeceğine dair yalnızca kağıt üzerinde kalan bir düzenleme yapıldığını bildirdi. "Kapasite artırımı" gerçekleştirenlerin 25 bin TL ile cezalandırılacağının düzenlendiğini belirten Karataş, "Bu miktarlar, hayvanlara zorla gösteri yaptıran ve rehabilitasyon yalanı ile otizmli, down sendromlu çocukların ailelerini dolandırarak ciddi miktarda para kazanan bu işletmeler için komik rakamlar" dedi.

Avukat Karataş son olarak, "Yunus parklarının tamamen kapatılması için beklenmemeli. Aksi takdirde çok daha fazla hayvanı kaybedeceğiz" uyarısında bulundu.