Eski İnterpol Daire Başkanı Ufuk Önder: Gülen için kırmızı bülten talebimiz reddedildi

Eski İnterpol Dairesi Başkanı Ufuk Önder, Fethullah Gülen hakkında yakalama ve tutuklama amacıyla 2014'te kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunduklarını belirterek, 'Ancak bu talebimiz reddedildi. Siyasi buldukları için Gülen ve diğer Fethullahçılar hakkında kırmızı bülten çıkarmıyorlar. Askeri, ırki ve siyasi konuların İnterpol'ün görev alanının dışında olduğunu öne sürüyorlar. Fethullahçıların terör örgütü olduğuna ilişkin mahkeme kararlarına rağmen bunu siyasi diye dikkate almıyorlar. Kişinin yeri belli olduğu zaman kırmızı bülten çıkarılmayıp o ülkeden doğrudan kişinin iadesi talebinde bulunabiliyor. Adalet Bakanlığı'nın da bu yönde iade talepleri var' dedi.
Eski İnterpol Daire Başkanı Ufuk Önder: Gülen için kırmızı bülten talebimiz reddedildi
2023-09-11 13:11:46   Güncelleme: 2023-09-11 13:11:46    

'Ülkemize karşı çifte standart uygulanıyor'

Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Önder, kırmızı bültenle ilgili, 'Konu Türkiye ve terör örgütleri olunca, çok büyük sıkıntılar yaşıyor ve ülkemize karşı çifte standart uygulanıyor' dedi. Önder, 'Siyasi kararlara hukuki kılıf uyduruyorlar. Eskiden yargılamada askeri savcı ve hakim bulunduğu, idam cezası var diye iadeler gerçekleşmiyordu. Bunlar kaldırıldı. Şimdi de iade etmek istemediği Türkiye'nin aradığı kişinin kendi vatandaşıyla evlenip vatandaşlık almalarını, ülkemizde ağırlaştırılmış hapis cezası bulunmasını gerekçe gösterip iade etmiyorlar' diye konuştu.

'800 civarında terörden iade talebinde bulunduğumuz kişiden, bugüne kadar ancak 20-25 kişiyi iade ettiler'

Asayiş ve kaçakçılıkta işbirliği taleplerinin genelde karşılandığını belirten Önder, şu çarpıcı örnekleri veriyor:

'800 civarında terörden iade talebinde bulunduğumuz kişiden, bugüne kadar ancak 20-25 kişiyi iade ettiler. Bunlar da örgüt içinde önemini yitirmiş kişiler oluyor böylece kendi taleplerini gündeme getiriyorlar. İadesini istediğimiz ve ülkemize verilmeyenler arasında 61 kişinin katili var. Aktif terör eylemlerine katılanlara vatandaşlık verilmemesi yönünde alınan kararlar olmasına rağmen Türkiye'nin talepleri mültecilik, vatandaşlık gerekçesiyle iade edilmiyor. Siz, 61 kişiyi öldürmüş kişiye niçin mültecilik veriyorsunuz?'

'Ajan olarak kullanıyorlar'

Asayiş ve organize suçlardan aranan kişilerden bazılarını ilgili ülkenin 'kullandığını' belirten Önder, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Bizim aradığımız kişileri bazı durumlarda vermiyorlar. Gerekçe olarak da bu kişinin elemanları olduğunu belirtiyorlar. Yöntemi de şu: İade etmemek için kendi ülkelerinde evlendiriyorlar. Organize suç örgütlerinin, terör örgütlerinin içine sokup ajan olarak kullanıyorlar. Organize suç örgütü mensuplarından yurtdışına kaçanların da oradaki suç örgütleriyle ortak çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bunların gizlenmelerinde, oradaki yapıların büyük desteği olduğu gibi, bu ülkelerde bulun Türk vatandaşlarından da destek alıyorlar. Operasyon konularında da polis ve jandarma bakımından Türkiye Avrupa şampiyonlar ligindeyiz.'