Eski ÖSYM Başkanı Demir'e "FETÖ üyeliği"nden beraat, "görevi kötüye kullanmak"tan ceza

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'e başkan olduğu dönemde, sınavlardaki soruların sızdırılması davasında FETÖ üyeliğinden beraat, zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma suçundan ile 1 yıl 15 gün ceza verildi.
Eski ÖSYM Başkanı Demir'e
2024-02-15 19:46:13   Güncelleme: 2024-02-15 19:46:13    

ÖSYM tarafından 2010-2015 yıllarında düzenlenen tüm sınavlarda soruların sızdırılmasına ilişkin açılan davada tutuksuz yargılanan eski Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, FETÖ üyeliğinde beraat etti.

Ali Demir, FETÖ üyeliği ve zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma suçlarından 18 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya devam etti. Duruşmaya tutuksuz sanık Demir ile avukatı katıldı. Mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapması için Demir'e söz verdi. 2020 yılında ÖSYM başkanlığı görevine getirildiğini söyleyen Demir, kendisinden önce ÖSYM'nin kişisel ilişkilerle yönetildiğini iddia etti.

Suçlamalar kabul edilebilir değil

DHA'nın haberine göre görevde olduğu dönemde kendi gayretiyle ÖSYM kanunu hazırladığını savunan Demir, Bu ülke için, ÖSYM'de soru çalmanın ülkeye duyulan güvenin nasıl sarsılacağını biliyordum. Sınavın eşitlik ve adalet içinde olması, benim en hassas noktamdı. Bunu sağlamak benim varlık sebebimdi. Türkiye'de toplu kopyayı ortadan kaldıran, her öğrenciye farklı kitapçık dağıtmak bir devrimdir, bunu bu amaçla yaptım. Sınavların kapalı ortamda 'jammer' isimli sinyal bozucuların olduğu ortamda hazırlanmasını da ben yaptım, bu da büyük bir güvenlik önlemidir. Matbaadan çıkan soruları yine yüksek güvenlikle korumayı da biz yaptık. Bu suçlamalar kabul edilebilir değil dedi.

1 yıl 15 gün hapis cezası aldı 

Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Demir'in 'FETÖ üyeliği' suçundan beraatine, 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' suçundan 'takdiri' indirim ile 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle geri bırakılmasına karar verildi.