Eski Savcı Gökalp Kökçü: Baskıyla FETÖ dosyalarını elimden alıp kapattılar

Kökçü, Mohammed Alçelebi hakkında FETÖ soruşturması yürüttüğünü, 'Başsavcı Vekilinin kendisini odasına çağırdığını ve Alçelebi hakkında gözaltı emri gibi tedbire başvurmamasını, aleyhe hiçbir işlem yapmamasını Başsavcının bunu istediğini kendisine söylediğini' öne sürdü
Eski Savcı Gökalp Kökçü: Baskıyla FETÖ dosyalarını elimden alıp kapattılar
2024-02-11 16:13:25   Güncelleme: 2024-02-11 16:13:25    

HSK tarafından hakkında 3 farklı soruşturma yürütülen eski Savcı Gökalp Kökçü’nün iki yıl önceki savunma dilekçesinde, AKP'nin kurucularından Mehmet İhsan Arslan’ın kızının da olduğu birçok FETÖ dosyasının, başsavcı ve vekili tarafından elinden baskıyla alınıp kapatıldığını iddia etmiş.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesi, 21 Aralık’ta yayımladığı kararnameyle 506 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Kararnamede, kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturmaları yürüten savcılar ve kritik mahkemelerin üyeleri de yer aldı. HSK kararnameyle, Dilan Polat ve şike soruşturmalarını yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü’yü Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Savcılığı’nda görevlendirdi. 'Sürgün' olarak nitelendirilen görev değişikliği sonrası Kökçü hakkında HSK’nın yürüttüğü soruşturmalar ve çeşitli iddialar gündeme geldi. Söz konusu iddialarla, yargı içindeki ilişkiler yeniden gün yüzüne çıktı.

Gerçek Gündem'den Furkan Karabay'ın haberine göre, Kökçü, iddiaların ardından emeklilik dilekçesini verdi. Kökçü, hakkındaki iddialarla ilgili başlatılan soruşturmada 8 Mart 2022 tarihinde HSK’ya gönderdiği savunmasında diğer yargı mensuplarıyla ilgili suçlamalarda bulundu.nGerçek Gündem’in ulaştığı savunma metninde, Kökçü’nün Çağlayan Adliyesi’nde terör savcısı olarak görev yaptığı yıllardaki FETÖ dosyaları ve akıbetleri anlatıldı. Kökçü, yürüttüğü bazı önemli FETÖ soruşturmalarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ş. Y. ve Başsavcı Vekili M. Y.’nin baskılarına uğradığını, dosyaların üzerine gitmesinin engellendiğini, devam eden süreçte de terör bürosundan alındığını iddia etti.

Aleyhe hiçbir işlem yapmaması istenmiş

Kökçü’nün iki yıl önce HSK’ya gönderdiği savunmasında, Mohammed Alçelebi hakkında FETÖ soruşturması yürüttüğünü, 'Başsavcı Vekilinin kendisini odasına çağırdığını ve Alçelebi hakkında gözaltı emri gibi tedbire başvurmamasını, aleyhe hiçbir işlem yapmamasını Başsavcının bunu istediğini kendisine söylediğini' öne sürdü.

Alçelebi dosyası üzerine başsavcı ve vekilinin sık sık kendisini dahili hattan arayarak uyardığını anlatan Kökçü, soruşturma kapsamında Alçelebi hakkında FETÖ’nün tepe yöneticilerinden Mustafa Özcan ve FETÖ’nün ABD’deki kuruluşu Herkul Vakfı’na 10 bin doların altında yüzlerce para havalesi yapıldığını tespit ettiğini ifade etti. MASAK raporunda da söz konusu tespitlerin yapılması üzerine bulguların Alçelebi dosyasına eklendiğini ifade eten Kökçü, başsavcı ve vekilinin bu süreçte yeniden kendisine baskı yaptığını, ardından dosyanın kendisinden alındığını belirtti. Kökçü, dosyanın başka bir savcıya devredildikten sonra tüm bulgulara rağmen kapatıldığını ifade etti.

AKP'li ismin kızı hakkındaki FETÖ dosyası

Öte yandan Kökçü, Fethullah Gülen’in onursal başkanı olduğu Niagara Vakfı'nı yöneten, aynı zamanda AKP kurucularından Mehmet İhsan Arslan’ın kızı olan Ayşe Arslan Çınar hakkında FETÖ soruşturması yürüttüğünü, o dönem Başsavcı Vekili olan M.Y.’nin, Başsavcı Ş.Y.’nin talimatı ve isteği olduğunu söyleyerek Çınar dosyasının kapatılması kararının verilmesinin kendisine iletildiğini iddia etti.